Toggle Navigation

 

Frape od krastavca i avokada

Krastavac ima najmanju energetsku vrednost od svih povrtarskih kultura (100 g ovog povrća ima samo 14 kcal) što je uslovljeno malim sadržajem belančevina, masti i ugljenih hidrata, a velikim sadržajem vode. Biološka vrednost ovog povrća je, međutim, u njegovom bogatom mineralnom sastavu, posebno kalijuma i magnezijuma.

Priprema

Avokado oljuštiti, izvaditi košticu i iseći na manje komade. Krastavac oljuštiti i iseckati. Staviti u blender avokado i krastavac, a zatim izmiksati. Dodati sok od limuna, peršunov list, so i kockice leda. Miksirati dok se led ne usitni, sipati u čašu i ukrasiti.

Avokado sadrži znatnu količinu masnoća, ali dominiraju mononezasićene masne kiseline, koje imaju zaštitni efekt na kardiovaskularni sistem. Uz to, avokado sadrži vitamine E, C, B2 i B6, folnu kiselinu i biljna vlakna. U obrocima poput ovog, koji ima izuzetno visok udeo masnoća, povremeno mogu uživati isključivo zdrave, fizički aktivne osobe.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 495 g

Energetska vrednost porcije - 510 kcal

Natrijum - 650 mg

Masti - 44 g

Masti (%) - 71 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 7 g

Belančevine (%) - 5 %

Ugljeni hidrati - 34 g

Ugljeni hidrati (%) - 24 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 247.5 g

Energetska vrednost porcije - 255 kcal

Natrijum - 325 mg

Masti - 22 g

Masti (%) - 35.5 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 3.5 g

Belančevine (%) - 2.5 %

Ugljeni hidrati - 17 g

Ugljeni hidrati (%) - 12 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 1 avokado
    • 1 krastavac
    • sok od limuna\n
    • peršunov list
    • 5 kocki leda
    • so