Toggle Navigation

 

Losos aneto

U prodavnicama ćete najčešće naći tvrd, nezreo avokado. Takav plod možete ostaviti da sazri na sobnoj temperaturi tako što ćete ga nekoliko dana čuvati u papirnatoj vrećici, zajedno sa jabukom ili bananom.

Priprema

Avokado preseći na pola i izvaditi košticu. Aušteherom (specijalnom kašikom) izvaditi kuglice mesa avokada, tako da malo mesa avokada ostane i na kori. Avokado poprskati sokom od limuna. Preostali sok od limuna umutiti sa maslinovim uljem, solju i biberom. Dodati iseckanu mirođiju, losos isečen na trake i čeri paradajz isečen na četvrtine. Promešati i napuniti avokado. Servirati na tanjir i ukrasiti po želji.
Svaki obrok, uključujući i ovaj, u kojem je glavni sastojak avokado ima veliki procenat masti. Iako avokado sadrži mononezasićene masne kiseline, koje imaju zaštitni efakat na srce i kardiovaskularni sistem, treba ga konzumirati povremeno i u umerenim količinama.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 200 g

Energetska vrednost porcije - 310 kcal

Natrijum - 1170 mg

Masti - 24 g

Masti (%) - 66 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 34 mg

Belančevine - 19 g

Belančevine (%) - 24 %

Ugljeni hidrati - 8 g

Ugljeni hidrati (%) - 11 %

Vlakna - 6 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 100 g

Energetska vrednost porcije - 155 kcal

Natrijum - 585 mg

Masti - 12 g

Masti (%) - 33 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 17 mg

Belančevine - 9.5 g

Belančevine (%) - 12 %

Ugljeni hidrati - 4 g

Ugljeni hidrati (%) - 5.5 %

Vlakna - 3 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 2 avokada
    • sok od jednog limuna
    • 300 g dimljenog lososa
    • mirodija
    • 100 g čeri paradajza
    • so
    • biber
    • 2 kašike maslinovog ulja