Toggle Navigation

 

Početna /Recepti /Večera

13.10.2016

Jagodice

Smokve spadaju u osetljivije voće tako da sveže ne mogu dugo da opstanu nakon branja. Danas se na tržištu najviše nalaze suve smokve( oko 90 % ukupne prodaje ploda).

04.07.2014

Punjene grilovane tortilje

Tortilje možete napraviti i sami: umesite testo od 14 kašika oštrog brašna,7 kašika kukuruznog brašna, 75 g putera, 500g glatkog brašna, 350 ml vode i kašičice soli. Ostavite da odstoji oko pola sata u frižideru. Tortilju, što tanju, izvaljajte od grudve testa veličine jajeta i pecite na vrlo jakoj vatri sve dok se sa gornje strane ne pojave mehurići, a zatim okrenite i kratko ispecite i drugu stranu. Ako pečete u teflonskom tiganju, nemojte ga premazivati uljem. 

04.06.2014

Krompir u ljusci sa tunjevinom

Krompir pečen u ljusci je odličan izvor složenih ugljenih hidrata. Za razliku od krompira pečenog na masnoći koji dovodi do naglog skoka šećera i insulina u krvi, ugljeni hidrati iz ovako pripremljenog krompira se postupno oslobađaju. 

30.05.2014

Lazanje sa spanaćem i pečurkama

Najveća vrednost spanaća je u bogatstvu minerala i vitamina, a veoma maloj energetskoj vrednosti namirnice. Izdvaja se sadržaj vitamina A i K, folata i luteina važnog za prevenciju određenih bolesti oka, kao i bogatstvo kalcijuma, magnezijuma, fosfora i kalijuma.Najveća vrednost spanaća je u bogatstvu minerala i vitamina, a veoma maloj energetskoj vrednosti namirnice. Izdvaja se sadržaj vitamina A i K, folata i luteina važnog za prevenciju određenih bolesti oka, kao i bogatstvo kalcijuma, magnezijuma, fosfora i kalijuma. 

04.07.2016

Losos u blitvi i sosu od rena i kapara

Blitva, kao i ostalo tamno zeleno lisnato povrće, ima malu energetsku vrednost (u 100 g jestivog dela biljke ima svega oko 14 kcal), ali zato, visoki sadržaj vitamina C, karotina, i obilje mineralnih soli.

04.06.2014

Piletina u susamu sa mešanim povrćem

Prženje paniranog mesa u dubokom ulju na visokim temperaturama se smatra nepoželjnim načinom kulinarske obrade namirnica. Pečenje u rerni na suvoj toploti sa minimalnom količinom masnoće je prihvatljiva zamena. 

30.05.2014

Pizza salata

Samo poreklo origana je nepoznato, zna se samo da je mediteranska biljka rasprostranjena duž cele južne Evrope . Najcenjeniji je grčki origano. Listovi origana mogu se brati u svako vreme, ali svoju najbolju aromu dostiže tek u doba cvetanja.  

29.05.2014

Krompir salata sa povrćem i piletinom

Krompir predstavlja gotovo kompletnu namirnicu. Iako sa visokim sadržajem vode (oko 80%), u 100 g sveže namirnice ima oko 2 g belančevina i oko 18 g ugljenih hidrata, od toga najveći deo skroba. Značajan je izvor vitamina C te je izuzetno značajan kulinarski način pripreme krompira - kuvanjem u ljusci se očuva najveći deo njegovog hranljivog blaga.

29.05.2014

Somovina na smederevski način

Meso soma po svom sastavu ima veći sadržaj masti, te je prilikom pripreme potrebno štedljivo dodavati masnoću. što je somovina mlađa, meso je ukusnije. 

08.05.2014

Salata od pečuraka i belog pilećeg mesa

Rastvorljiva dijetna vlakna koja sadrži grašak formiraju finu želatinoznu masu u organima za varenje i imaju sposobnost vezivanja šećera i žučnih soli, čime ove namirnice mogu doprineti smanjenju nivoa šećera i holesterola u krvi.

18.04.2014

Špagete sa sosom od paprika

Papriku odlikuje bogatstvo u vitaminskom i mineralnom sastavu, uz relativno malu energetsku vrednost. Odličan izvor vitamina C, uz najbogatije prirodne izvore vitamina C kao što su plod šipka, borovnice i peršunov list. Može da se koristi u svežem, zamrznutom ili konzervisanom obliku. Stajanjem na vazduhu i termičkom obradom smanjuje se sadržaj vitamina C u paprici, dok kišeljenjem i dubokim zamrzavanjem ona ne gubi hranljivu vrednost. 

16.04.2014

Salata od boranije i tunjevine

Zelena pera mladog luka obiluju vitaminima i mineralima – sadrže tri do četiri puta više vitamina C od glavica zrelog crnog luka i neuporedivo više vitamina A. Bogat je ugljenim hidratima i dijetnim vlaknima, prava je riznica zdravlja. 

11.04.2014

Tortilje sa meksičkom salatom

Crveni pasulj, osim što je veoma ukusan, ima i do deset puta veće količine antioksidanasa i drugih nutritivno vrednih sastojaka nego beli i žuti pasulj. Preporučuje se da se pre kuvanja pasulj očisti i opere i drži potopljen u hladnoj vodi preko noći. Ne preporučuje se dodavanje sode bikarbone jer se tako uništavaju velike količine vitamina B iz pasulja. 

06.05.2014

Piletina sa pečurkama i karijem

Osnovni sastojci karija su začini: korijander, kumin, kurkuma i biber. Karakterizuje sa kao ljut, veoma ljut i blag, a velika mana mu je brzo opadanje kvaliteta. 

16.04.2014

Rižoto sa dagnjama

Prilikom kupovine, izaberite dagnje koje su čvrsto zatvorene ili vrlo malo otvorene, a na lagani pritisak se zatvaraju. Do pripreme, školjke čuvajte u frižideru, umotane u vlažnu kuhinjsku krpu. Danas se mogu kupiti i očišćene i zamrznute ili konzervisane školjke koje su daleko jednostavnije i bezbednije za upotrebu.

15.04.2014

Salata od piletine sa prelivom od jogurta

Kako se u ovom jelu koriste sirove pečurke, nije zgoreg potsetiti se da je pranje povrća i voća dovoljnom količinom tekuće vode jedan od uslova bezbedno pripremljenog obroka. Ukoliko se voće ili povrće prska hemijskim sredstvima, poželjno je da odleži u vodi još neko vreme kako bi se isprala sva sredstva koja se nalaze na površini. 

10.04.2014

Salata od celera sa dimljenim ćurećim grudima

Najnovija istraživanja na Univerzitetu u Čikagu su pokazala da celer sadrži supstancu koja snižava visok krvni pritisak, što je potvrđeno i laboratorijskim eksperimentima. Prema dobijenim rezultatima, celer snižava krvni pritisak smanjujući nivo hormona stresa, te je prema tome najefikasniji kod bolesnika kod kojih je visok pritisak izazvan psihičkim stresom. 

10.04.2014

Trikolori šeri

Krastavac ima najmanju energetsku vrednost od svih povrtarskih kultura (100 g krastavca ima samo 14 kcal) što je uslovljeno malim sadržajem belančevina, masti i ugljenih hidrata, a velikim sadržajem vode. Biološka vrednost ovog povrća je, međutim, u njegovom bogatom mineralnom sastavu. Povoljan odnos kalijuma i natrijuma ne bi trebalo da se pokvari dodavanjem soli.