Toggle Navigation

 

Trikolori šeri

Krastavac ima najmanju energetsku vrednost od svih povrtarskih kultura (100 g krastavca ima samo 14 kcal) što je uslovljeno malim sadržajem belančevina, masti i ugljenih hidrata, a velikim sadržajem vode. Biološka vrednost ovog povrća je, međutim, u njegovom bogatom mineralnom sastavu. Povoljan odnos kalijuma i natrijuma ne bi trebalo da se pokvari dodavanjem soli.

Priprema

Na umereno zagrejanom maslinovom ulju lagano propržiti sitno sečeni beli luk. U sve to dodati napola isečen čeri paradajz. Začiniti origanom i ostalim začinima. Pripremljenim sosom preliti prethodno skuvanu testeninu - trikolore, dodati masline i promešati. Servirati toplo uz salatu od svežih krastavaca sa mirođijom.

 

Priprema salate: Krastvac oprati i iseći na tanke kolutove. Posoliti i na tren potopiti u blagi rastvor sirćeta i vode. Tako pripremljen krastavac servirati u odgovarajuću činiju i preliti jogurtom u koji je stavljena iseckana mirođija.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 490 g

Energetska vrednost porcije - 425 kcal

Natrijum - 460 mg

Masti - 8 g

Masti (%) - 18 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 6 mg

Belančevine - 15 g

Belančevine (%) - 14 %

Ugljeni hidrati - 15 g

Ugljeni hidrati (%) - 68 %

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 245 g

Energetska vrednost porcije - 212.5 kcal

Natrijum - 230 mg

Masti - 4 g

Masti (%) - 9 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 3 mg

Belančevine - 7.5 g

Belančevine (%) - 7 %

Ugljeni hidrati - 7.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 34 %

Vlakna - 2 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 250 g čeri paradajza
    • 2 cena belog luka
    • 40 g crnih maslina
    • 1 kašika maslinovog ulja
    • so
    • biber
    • origano
    • 320 g testenine trikolori
    • salata
    • 600 g krastavaca
    • so
    • sirće
    • mirodija
    • 400 ml jogurta