Toggle Navigation

 

Pasta plante

Paradajz ne sadrži oksalnu kiselinu, pa ga mogu konzumirati i osobe koje zbog zdravstvenih razloga moraju izbegavati hranu bogatu oksalatima. Paradajz takođe ima povoljno dejstvo na srce i krvotok i snižava krvni pritisak.

Priprema

Na maslinovom ulju propržiti praziluk isečen na kolutove, šargarepu isečenu na štapiće, papriku na rezance i šampinjone isečene na četvrtine. Dodati paradajz pelat, barenu testeninu i naliti sokom od paradajza. Dodati začine i servirati po želji.
Termički tretirani proizvodi od paradajza, kao što je sok od paradajza, pasta ili paradajz pelat, preporučuju se u ishrani zbog toga što ćelijske membrane plodova paradajza pucaju na povišenoj temperaturi, pa se moćni antioskidant likopen iz ćelija lakše oslobađa i organizam ga lakše iskorišćava.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 370 g

Energetska vrednost porcije - 300 kcal

Natrijum - 510 mg

Masti - 13 g

Masti (%) - 40 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 10 g

Belančevine (%) - 13 %

Ugljeni hidrati - 35 g

Ugljeni hidrati (%) - 47 %

Vlakna - 5 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 185 g

Energetska vrednost porcije - 150 kcal

Natrijum - 255 mg

Masti - 6.5 g

Masti (%) - 20 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 5 g

Belančevine (%) - 6.5 %

Ugljeni hidrati - 17.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 23.5 %

Vlakna - 2.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

40 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g barene testenine
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 100 g šargarepe
    • 100 g praziluka
    • 100 g paprike babure
    • 150 g šampinjona
    • 200 g paradajz pelata
    • 200 ml soka od paradajza
    • biber
    • so