Toggle Navigation

 

Tuna farfale

Još jedan obrok iz bogate riznice mediteranske kuhinje. Iako je ukupna količina masnoća nešto iznad preporučenih vrednosti, dominiraju nezasićene masne kiseline iz morske ribe i maslinovog ulja, koje imaju povoljan efekat na ljudski organizam.

Priprema

U veću posudu staviti obarenu i oceđenu testeninu, dodati tunjevinu, kukuruz šećerac, sitno iseckan beli luk, biber, so i bosiljak.

Dobro promešati, servirati i ukrasiti po želji.

Kao napitak uz doručak poslužiti sok od grejpfruta.

 

Farfale ili mašnice se često koriste u jelima u kojima je neophodno dobro spajanje testenine i sosa - tunjevina i kukuruz se teže motaju na viljušku da špagetima. Da bi se testenina pravilno skuvala, neophodno je da se pažljivo spusti u veliku količinu posoljene, ključale vode. Posudu ne treba pokrivati a testeninu je potrebno povremeno promešati da bi se sprečilo međusobno lepljenje.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 420 g

Energetska vrednost porcije - 450 kcal

Natrijum - 770 mg

Masti - 18 g

Masti (%) - 36 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 31 mg

Belančevine - 32 g

Belančevine (%) - 29 %

Ugljeni hidrati - 40 g

Ugljeni hidrati (%) - 36 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 210 g

Energetska vrednost porcije - 225 kcal

Natrijum - 385 mg

Masti - 9 g

Masti (%) - 18 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 15.5 mg

Belančevine - 16 g

Belančevine (%) - 14.5 %

Ugljeni hidrati - 20 g

Ugljeni hidrati (%) - 18 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

10 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 300 g barene testenine farfale
    • 400 g tunjevine iz konzerve
    • 150 g kukuruza šećerca
    • 1 cen belog luka
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • biber
    • so,
    • bosiljak
    • 800 ml soka od grejpfruta - napitak