Toggle Navigation

 

Početna /Recepti /Doručak

18.04.2016

Pica palačinke

Postoje različite vrste origana koje se uveliko razlikuju po količini i sastavu eteričnih ulja. Najcenjeniji je grčki origano.

31.03.2016

Tofu sa grilovanim čeri paradajzom

Tofu se prodaje rashlađen, u blokovima, najčešće u individualnim pakovanjima ili nerashlađen ukoliko je pakovan u zaštićenoj atmosferi u aseptičku ambalažu. U svakom slučaju, tofu je lako kvarljiva namirnica, pa se mora obratiti dodatna pažnja na deklarisane uslove čuvanja i rok upotrebe proizvoda.

01.03.2016

Zeleno i zdravo

Dužina zrenja gorgonzole određuje kakvu će konzistenciju imati sir: čvrsta gorgonzola ima duži period sazrevanja od kremaste. Proizvodi se u blagoj i zreloj varijanti.

01.03.2016

Medena pšenica

U evropskim zemljama su integralne žitarice sve do 19. veka činile osnovu ljudske ishrane. Zrno pšenice je jedan od najboljih izvora skroba, belančevina, a sadrži i esencijalne minerale (fosfor, magnezijum, kalcijum i gvožđe) i vitamine (provitamin A, vitamine B kompleksa, E, D i K) u značajnim količinama.

13.04.2016

Sendvič sa haringom

Haringa je uz losos, tunjevinu i sardine jedan od najboljih izvora omega-3 masnih kiselina, koje su neophodne za normalno funkcionisanje svih ćelija organizma. Haringa pripada grupi riba sa sadržajem omega-3 masnih kiselina većim od 1,2 g u porciji od 100 g. 

01.03.2016

Letnja gril salata

Jedan od najjednostavnih, a ujedno i najzdravijih načina pripreme, pored barenja, je i grilovanje povrća.

01.03.2016

Prelivena salata sa krutonima

Paradajz i proizvodi od paradajza obezbeđuju najveći deo karotenoida u ishrani. Najznačajniji iz ove grupe su alfa i beta karoten, lutein, zeaksantin i likopen.

01.03.2016

Jaja u lisnatom testu

Sir trapist je polutvrdi sir sa 45% mlečne masti. Kora je žute boje i premazana je plastičnim premazom. Koristi se kao osnova za pripremanje mnogih jela jer se lako renda, seče i topi.

01.03.2016

Oranž i riža

Kada kupujete pomorandže, morate obratiti pažnju na izgled kore koja ne sme da bude oštećena i smežurana, sa mrljama ili tragovima plesni na površini. Plod treba da bude čvrst i "težak" jer je pomorandža sočnija ukoliko je teža.

01.07.2014

Pljeskavice od tikvica

Zbog svoje nežne građe, tikvice su veoma osetljivo i lako kvarljivo povrće. Čuvajte ih neoprane u plastičnim vrećicama u frižideru, ali ne duže od sedam dana. I najmanja oštećenja sjajne kože, veoma brzo dovode do propadanja i kvarenja. Lako se zamrzavaju, uz prethodno kratko blanširanje. 

04.06.2014

Šarene kifle

Poznato je da paradajz sadrži likopen, najjači antioksidans iz grupe karotenoida. Međutim, za razliku od većine drugih antioksidanata čija je iskoristljivost veća u svežoj namirnici, likopen u proizvodima od paradajza ima mnogo veću iskoristivost nego u svežem plodu. 

18.04.2014

Vitaminska salata sa jajima

Hleb i proizvodi od celog zrna treba da budu osnovni sastojak u svakodnevnoj ishranI. Odličan su izvor ugljenih hidrata, vlakana, belančevina, vitamina i minerala. Imaju značajnu ulogu u borbi protiv brojnih bolesti, uključujući gojaznost, šećernu bolest, koronarnu srčanu bolest i neke maligne bolesti.  

16.04.2014

Sendviči sa pikantnim kremom

Kako se kulen u ovom obroku ne koristi kao osnovna namirnica, već kao dodatak specifičnog ukusa, ukupan sadržaj masti u obroku je mali. Može biti namenjen za ishranu zdravih, fizički aktivnih osoba, ali i gojaznih, osoba obolelih od šećerne bolesti i onih sa povišenim vrednostima masnoća u krvi.  

04.06.2014

Salata od kuvanih jaja, sira i povrća

Krastavac je gotovo idealna letnja namirnica. Zbog velikog sadržaja vode, i gotovo neutralnog ukusa, pruža toliko potrebno letnje osveženje. Konzumira se svež, uglavnom u letnjim mesecima, ili konzervisan tokom svih godišnjih doba. Ima izrazito nisku energetsku vrijednost. U značajnijim količinama sadrži dijetna vlakna; minerale, posebno kalijum i magnezijum, te vitamin C. 

06.05.2014

Kornfleks sa kremom od jagoda

Od deset hiljada kultivisanih vrsta jagoda najlepša je ona koja nam je na dohvat ruke. Ova čudnovata voćka omiljena je u celom svetu, i ma kako je koristili, kao sveže voće, kao deo poslastice ili kao okrepljujući napitak, njeni aromatični ukusi i mirisi godiće čulima, ali i zdravlju. 

17.04.2014

Omlet sa tunjevinom i mladim lukom

Sa prolećem stiže i mladi luk koji može da se jede svež, u salati, ali i raznim jelima. Mladi luk je bogat ugljenim hidratima, mineralima, vitaminima. Samo 100 g mladog luka zadovoljiće više od 80% dnevnih potreba u vitaminu C i A. 

16.04.2014

Omlet sa povrćem

Samo da podsetimo da je žumance nosilac masti i holesterola u jajetu (oko 200 mg holesterola u većem jajetu) i da zamenom celih jaja belancima uštedimo značajan unos ukupnih masti i holesterola.  

15.04.2014

Salata od piletine i rotkvica

Pogodno za ishranu zdravih, fizički aktivnih osoba. Osobe na redukcionoj dijeti samnjiće veličinu porcije. So koristite štedljivo kako bi ste sačuvali bogatstvo minerala u povrću.