Toggle Navigation

 

Prelivena salata sa krutonima

Paradajz i proizvodi od paradajza obezbeđuju najveći deo karotenoida u ishrani. Najznačajniji iz ove grupe su alfa i beta karoten, lutein, zeaksantin i likopen.

Priprema

U dublju činiju staviti rukolu, dodati paradajz isečen na kriške, krutone i promešati.

Jogurt, jaja, so i iseckanu mirođiju izmiksati u blenderu.

Gotovim prelivom preliti salatu.

Servirati u tanjir i poslužiti uz crni hleb i sok od grejpfruta.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 505 g

Energetska vrednost porcije - 490 kcal

Belančevine - 22 g

Belančevine (%) - 18 %

Masti - 9 g

Masti (%) - 16 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 107 mg

Ugljeni hidrati - 82 g

Ugljeni hidrati (%) - 66 %

Natrijum - 1165 mg

Vlakna - 9 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 252.5 g

Energetska vrednost porcije - 245 kcal

Belančevine - 11 g

Belančevine (%) - 9 %

Masti - 4.5 g

Masti (%) - 8 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 53.5 mg

Ugljeni hidrati - 41 g

Ugljeni hidrati (%) - 33 %

Natrijum - 582.5 mg

Vlakna - 4.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

15 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 350 g rukole
    • 200 g paradajza
    • 80 g krutona
    • 300 ml jogurta od obranog mleka
    • 2 barena jajeta
    • so,
    • mirodjija
    • 400 g crnog hleba
    • 800 ml soka od grejpfruta - napitak
Ključne reči:
rukola paradajz krutoni jogurta jaja