Toggle Navigation

 

Početna /Recepti /Poslastica

29.11.2016

Medeno srce

Cimet je jedan od najstarijih, najkorisnijih i najtraženijih začina koji ujedno ima i lekovita svojstva. Može se naći u obliku crvenkasto-smeđih štapića i u prahu.

07.11.2016

Voćni tiramisu sa tofuom

Legenda kaže da se tofu ili sir od soje počeo proizvoditi pre više od dve hiljade godina, i to tako što je kuvar sasvim slučajno sipao nigari (rafinisanu morsku so) u sojino mleko.

01.11.2016

Sojine kokos kuglice

Sojino mleko se dobija tako što se zrna soje potapaju, melju i kuvaju u vodi.

26.10.2016

Koh od griza sa kakaom

Osvežavajuća i veoma ukusna poslastica.

29.11.2016

Grilijaš salamica

Badem ili amigdala, kako je poznat u većini zemalja, stara je kultura koštunjavog voća poreklom iz Male Azije.

07.11.2016

Čoko čeri loptice

Tamnocrvena bobica višnja (lat. Prunus cerasus) potieče iz Severne Indije i Irana, a popularna je još od davnih vremena. Obožavali su je Persijanci i Rimljani. Britance su upoznali sa višnjom i samim tim se proširila po celom svetu.

26.10.2016

Graham krekeri

Kikiriki puter se pravi mešanjem mlevenog kikirikija i biljnog putera. Da bi se ublažio jak ukus puter od kikirikija se može mazati na hleb, krekere, stavljati u sosove, kolače, kremove...

25.10.2016

Menta kuglice

Menta je poreklom iz Evrope, ali se danas uzgaja širom sveta. Mnogi je vole zbog njenog prijatnog mirisa i osvežavajućeg ukusa, pa se osim u svrhe lečenja koristi i u kuhinji kao začin koji naglašava svežinu i upotpunjuje ukus, kako slatkih tako i slanih jela. Zovu je još i nana ili metvica.

25.10.2016

Loptice od suvih šljiva

Ovsene pahuljice su zdrava zrna ovsa ili zobi i prave se sušene ili u obliku flekica (pahuljica).

25.10.2016

Hladne štangle

Vanila potiče od biljke koja pripada orhidejama i vodi poreklo iz oblasti Srednje Amerike, delova današnjeg Meksika i Gvatemale.

25.10.2016

Voćne princes krofnice

Smatra se da samo 125 g ovog voća dnevno može značajno doprineti zdravlju i smanjiti rizik od malignih oboljenja. Zamrzavanjem i termičkom obradom elaginska kiselina se ne uništava, delotvorna je i u džemu, sirupu, kompotu.

13.10.2016

Trouglovi sa rolnicama

U gastronomiji je oblatna hskava, slatka ili neutralnog ukusa, vrlo tanka, ravna i suva kora testa. Koristi se za ukrašavanje sladoleda, kao i za razne kolače gde se krem stavlja između listova.

13.10.2016

Toblerone sa susamom

Smatra se da je zemlja porekla susama Indija pa da se iz nje ova namirnica širila prema zapadu te je danas često prisutna u kuhinjama Bliskog istoka, Afrike i Azije. Pominje se u zapisima napisanim klinastim pismom 2000 godina pre nove ere.

25.10.2016

Rolat od kafe

Kafa se priprema od zrna drveta Coffea, iz familije Rubiaceae. Prvi put je isproban u Etiopiji, a tamo se i danas ispijanju kafe pridaje naročit značaj, skoro ritualan.

25.10.2016

Crna torta

Čokoladno savršenstvo.

13.10.2016

Kuglice sa suvim kajsijama

Suve kajsije se dobijaju tako što se, dok su sveže, oljušte, pa onda suše na suncu, ili u posebnim sušarama na temperature od 65 do 70*C. Sami ih možete sušiti u rerni zagrejanoj između 50 i 70*C, na aluminijumskoj foliji.

13.10.2016

Rozenka sa makom

U sitnim crnim semenkama maka se nalazi mnoštvo minerala. Sadrži još i jod, mangan, magnezijum, cink i bakar, tiamin, riboflavin, lecitin, oksalatne kiseline i amorfne alkoloide.

13.10.2016

Oraščići

Plodovi oraha pristižu krajem septembra i mogu se dugo čuvati na suvom i tamnom mestu. Dostupni su cele godine i jelima daju posebnu aromu, a kolačima neverovatan ukus.