Toggle Navigation

 

Početna /Recepti /Poslastica

27.02.2017

Kuglice sa suvim šljivama

Suve šljive imaju mnoga lekovita svojstva bilo da ih dodajete u pahuljice, koristite za punjenje pečenog pileta, mešate ih sa orasima za užinu, ili ih jedete uz jogurt.

26.02.2017

Deteline

Zbog toga što sadrži vrlo vredne i delotvorne sastojke među kojima su i proteini, ugljikohidrati, vitamini i masnoće, čokolada se još od pradavnih vremena s većim ili manjim pauzama izvlači na svetlo dana i koristi u kozmetičkoj manufakturi i industriji.

31.01.2017

Kafa krem

Danas postoji mnogo vrsta kafe, i neverovatan broj načina pripreme, a to zašto je najtraženiji napitak širom sveta jeste i zbog njenog sastava: kofeina, teobromina i teofilina.

31.01.2017

Banana krem

Neverovatan je broj mogućnosti njene primene za torte u kojima je ona glavni sastojak, kao i za voćne kupove, a čuveni banana-split je kraljica među sladoled kupovima.

27.02.2017

Oblande sa smokvama

Prepune hranljivim sastojcima, smokve su ljubičaste, bakarne ili žuto – zelene boje.

31.01.2017

Čokoladni krem

Da biste bili sigurni da je u pitanju ona ‚‚prava”, čokolada mora biti sjajna, glatka, hrskava i ne sme mirisati na šećer, jer kvalitetne čokolade imaju minimum 60 posto kakaa i vrlo malo šećera.

31.01.2017

Borovnica krem sa kapućinom

Bobice borovnice se najčešće jedu u sirovom stanju, ali se od njih prave: džem, sok, vino, slatko, pekmez.

31.01.2017

Kajsija krem sa medom

Kajsija se koristi u proizvodnji džemova, sokova, marmelada i likera. Marmelada od kajsija je nezaobilazni sastojak Saher torte. Semenka kajsije se upotrebljava u proizvodnji amaretta poznatog italijanskog likera.

29.11.2016

Medeno srce

Cimet je jedan od najstarijih, najkorisnijih i najtraženijih začina koji ujedno ima i lekovita svojstva. Može se naći u obliku crvenkasto-smeđih štapića i u prahu.

29.11.2016

Grilijaš salamica

Badem ili amigdala, kako je poznat u većini zemalja, stara je kultura koštunjavog voća poreklom iz Male Azije.

07.11.2016

Čoko čeri loptice

Tamnocrvena bobica višnja (lat. Prunus cerasus) potieče iz Severne Indije i Irana, a popularna je još od davnih vremena. Obožavali su je Persijanci i Rimljani. Britance su upoznali sa višnjom i samim tim se proširila po celom svetu.

26.10.2016

Graham krekeri

Kikiriki puter se pravi mešanjem mlevenog kikirikija i biljnog putera. Da bi se ublažio jak ukus puter od kikirikija se može mazati na hleb, krekere, stavljati u sosove, kolače, kremove...

25.10.2016

Menta kuglice

Menta je poreklom iz Evrope, ali se danas uzgaja širom sveta. Mnogi je vole zbog njenog prijatnog mirisa i osvežavajućeg ukusa, pa se osim u svrhe lečenja koristi i u kuhinji kao začin koji naglašava svežinu i upotpunjuje ukus, kako slatkih tako i slanih jela. Zovu je još i nana ili metvica.

07.11.2016

Voćni tiramisu sa tofuom

Legenda kaže da se tofu ili sir od soje počeo proizvoditi pre više od dve hiljade godina, i to tako što je kuvar sasvim slučajno sipao nigari (rafinisanu morsku so) u sojino mleko.

01.11.2016

Sojine kokos kuglice

Sojino mleko se dobija tako što se zrna soje potapaju, melju i kuvaju u vodi.

26.10.2016

Koh od griza sa kakaom

Osvežavajuća i veoma ukusna poslastica.

25.10.2016

Loptice od suvih šljiva

Ovsene pahuljice su zdrava zrna ovsa ili zobi i prave se sušene ili u obliku flekica (pahuljica).

25.10.2016

Hladne štangle

Vanila potiče od biljke koja pripada orhidejama i vodi poreklo iz oblasti Srednje Amerike, delova današnjeg Meksika i Gvatemale.