Toggle Navigation

 

Pecivo punjeno jagodama

Od deset hiljada kultivisanih vrsta jagoda najlepša je ona koja nam je na dohvat ruke. Ova čudnovata voćka omiljena je u celom svetu, i ma kako je koristili, kao sveže voće, kao deo poslastice ili kao okrepljujući napitak, njeni aromatični ukusi i mirisi godiće čulima, ali i zdravlju.

Priprema

Jagode sitno iseckati i ostaviti da se ocede.

Kvasac razmutiti sa šećerom i toplim mlekom. Ostaviti da nabubri.

Dodati preostale sastojke i umesiti glatko testo.

Ostaviti testo da nadođe oko sat vremena. Zatim ga razviti na tanji list i iseći na kocke.

Umutiti margarin i džem sa šećerom.

Dodati sitno iseckane jagode, promešati i rasporediti masu po kockama od testa.

Preklopiti u trougao, pritisnuti viljuškom ivice testa i poređati u tepsiju obloženu papirom za pečenje.

Staviti da se peku u zagrejanu rernu na 200*C, oko 25 minuta.

Servirati trougliće na tanjir i posuti šećerom u prahu.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 70 g

Energetska vrednost porcije - 210 kcal

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 6 %

Masti - 7 g

Masti (%) - 30 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 11 mg

Ugljeni hidrati - 34 g

Ugljeni hidrati (%) - 64 %

Natrijum - 83 mg

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 35 g

Energetska vrednost porcije - 105 kcal

Belančevine - 1.5 g

Belančevine (%) - 3 %

Masti - 3.5 g

Masti (%) - 15 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 5.5 mg

Ugljeni hidrati - 17 g

Ugljeni hidrati (%) - 32 %

Natrijum - 41.5 mg

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

20

Vreme pripreme

105 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Testo:
    • 60 g margarina
    • 180 g šećera
    • 375 g pšeničnog brašna
    • 1 kesica suvog kvasca
    • so,
    • 1 jaje
    • 1 vanil šećer
    • 125 ml mleka
  • Fil:
    • 1 kašika pekmeza od jagoda
    • 400 g jagoda
    • 125 g šećera
    • 100 g margarina