Toggle Navigation

 

Bela pita

Elegantan beli kolač...

Priprema

Umesiti sve sastojke za kore, podeliti na dve jufke i ostaviti pola sata da odstoje. Razviti oklagijom na list debljine pola cm na obrnutoj tepsiji i ispeći u rerni na 180*C, oko 15 minuta. Kore treba da ostanu bele kad su ispečene.

Umutiti u činiji brašno i šećere sa malo mleka. Zagrejati preostalo mleko, dodati masu i kuvati dok se ne zgusne. Ohladiti i sjediniti sa umućenim margarinom. Na tacnu staviti jednu koru, premazati kremom, preklopiti drugom korom, posuti prah šećerom i ostaviti preko noći u frižideru. Iseći na kocke ili štangle i servirati.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 60 g

Energetska vrednost porcije - 140 kcal

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 7 %

Masti - 6 g

Masti (%) - 35 %

Zasićene masti - 2 g

Ugljeni hidrati - 21 g

Ugljeni hidrati (%) - 58 %

Natrijum - 67 mg

Vlakna - 0 g

Holesterol - 6 mg

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 30 g

Energetska vrednost porcije - 70 kcal

Belančevine - 1 g

Belančevine (%) - 3.5 %

Masti - 3 g

Masti (%) - 17.5 %

Zasićene masti - 1 g

Ugljeni hidrati - 10.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 29 %

Natrijum - 33.5 mg

Vlakna - 0 g

Holesterol - 3 mg

Broj osoba

40

Vreme pripreme

50 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Kora:
    • 150 g margarina
    • pola kesice praška za pecivo
    • 1 jaje
    • 400 g brašna
    • 5 kašika mleka
    • 180 g šećera
  • Krem:
    • 1 l mleka
    • 5 vanil šećera
    • 6 kašika brašna
    • 150 g margarina
    • 200 g šećera