Toggle Navigation

 

Čokoladno iznenađenje

Kao i svaka čokoladna poslastica i ova se odlikuje malom nutritivnom vrednošću i visokim sadržajem masti. Namenjena je pre svega deci ali povremeno i odrasle zdrave, fizički aktivne osobe mogu da se prepuste njenim čarima.

Priprema

Gustin razmutiti sa malo mleka, a ostatak mleka skuvati sa šećerom.

Dodati razmućeni gustin i kuvati dok se masa ne zgusne. U topao fil staviti čokoladu, mešati dok se ne rastopi pa ostaviti da se ohladi.

Umutiti penasto margarin i sjediniti sa čokoladnim filom.

Piškote umakati u čokoladno mleko i ređati u kalup. Premazati polovinom fila, ređati drugi red piškota pa premazati ostatkom fila.

Ukrasiti tortu čokoladnom glazurom i dobro ohladiti.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 80 g

Energetska vrednost porcije - 240 kcal

Natrijum - 96 mg

Masti - 15 g

Masti (%) - 56 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 71 mg

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 6 %

Ugljeni hidrati - 24 g

Ugljeni hidrati (%) - 38 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 40 g

Energetska vrednost porcije - 120 kcal

Natrijum - 48 mg

Masti - 7.5 g

Masti (%) - 28 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 35.5 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 3 %

Ugljeni hidrati - 12 g

Ugljeni hidrati (%) - 19 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

16

Vreme pripreme

40 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Fil:
    • 200 g čokolade za kuvanje
    • 2 kašike gustina
    • 300 ml mleka
    • 150 g margarina
    • 100 g šećera
  • Glazura:
    • 50 g čokolade
    • 1 kašicica ulja
  • Ostali sastojci:
    • 200 ml čokoladnog mleka
    • 300 g piškota