Toggle Navigation

 

Početna /Recepti /Poslastica

28.02.2017

Krem od suvog voća

Bademi pripadaju grupi jezgrastog ili koštuničavog voća koje je zbog svog bogatog nutritivnog sastava izuzetno značajno kao sastavni deo uravnotežene ishrane.

27.02.2017

Oblande sa smokvama

Prepune hranljivim sastojcima, smokve su ljubičaste, bakarne ili žuto – zelene boje.

31.01.2017

Čokoladni krem

Da biste bili sigurni da je u pitanju ona ‚‚prava”, čokolada mora biti sjajna, glatka, hrskava i ne sme mirisati na šećer, jer kvalitetne čokolade imaju minimum 60 posto kakaa i vrlo malo šećera.

31.01.2017

Borovnica krem sa kapućinom

Bobice borovnice se najčešće jedu u sirovom stanju, ali se od njih prave: džem, sok, vino, slatko, pekmez.

27.02.2017

Kuglice sa suvim šljivama

Suve šljive imaju mnoga lekovita svojstva bilo da ih dodajete u pahuljice, koristite za punjenje pečenog pileta, mešate ih sa orasima za užinu, ili ih jedete uz jogurt.

26.02.2017

Deteline

Zbog toga što sadrži vrlo vredne i delotvorne sastojke među kojima su i proteini, ugljikohidrati, vitamini i masnoće, čokolada se još od pradavnih vremena s većim ili manjim pauzama izvlači na svetlo dana i koristi u kozmetičkoj manufakturi i industriji.

31.01.2017

Kafa krem

Danas postoji mnogo vrsta kafe, i neverovatan broj načina pripreme, a to zašto je najtraženiji napitak širom sveta jeste i zbog njenog sastava: kofeina, teobromina i teofilina.

31.01.2017

Banana krem

Neverovatan je broj mogućnosti njene primene za torte u kojima je ona glavni sastojak, kao i za voćne kupove, a čuveni banana-split je kraljica među sladoled kupovima.

31.01.2017

Kajsija krem sa medom

Kajsija se koristi u proizvodnji džemova, sokova, marmelada i likera. Marmelada od kajsija je nezaobilazni sastojak Saher torte. Semenka kajsije se upotrebljava u proizvodnji amaretta poznatog italijanskog likera.

29.11.2016

Medeno srce

Cimet je jedan od najstarijih, najkorisnijih i najtraženijih začina koji ujedno ima i lekovita svojstva. Može se naći u obliku crvenkasto-smeđih štapića i u prahu.

07.11.2016

Voćni tiramisu sa tofuom

Legenda kaže da se tofu ili sir od soje počeo proizvoditi pre više od dve hiljade godina, i to tako što je kuvar sasvim slučajno sipao nigari (rafinisanu morsku so) u sojino mleko.

01.11.2016

Sojine kokos kuglice

Sojino mleko se dobija tako što se zrna soje potapaju, melju i kuvaju u vodi.

26.10.2016

Koh od griza sa kakaom

Osvežavajuća i veoma ukusna poslastica.

29.11.2016

Grilijaš salamica

Badem ili amigdala, kako je poznat u većini zemalja, stara je kultura koštunjavog voća poreklom iz Male Azije.

07.11.2016

Čoko čeri loptice

Tamnocrvena bobica višnja (lat. Prunus cerasus) potieče iz Severne Indije i Irana, a popularna je još od davnih vremena. Obožavali su je Persijanci i Rimljani. Britance su upoznali sa višnjom i samim tim se proširila po celom svetu.

26.10.2016

Graham krekeri

Kikiriki puter se pravi mešanjem mlevenog kikirikija i biljnog putera. Da bi se ublažio jak ukus puter od kikirikija se može mazati na hleb, krekere, stavljati u sosove, kolače, kremove...

25.10.2016

Menta kuglice

Menta je poreklom iz Evrope, ali se danas uzgaja širom sveta. Mnogi je vole zbog njenog prijatnog mirisa i osvežavajućeg ukusa, pa se osim u svrhe lečenja koristi i u kuhinji kao začin koji naglašava svežinu i upotpunjuje ukus, kako slatkih tako i slanih jela. Zovu je još i nana ili metvica.

25.10.2016

Loptice od suvih šljiva

Ovsene pahuljice su zdrava zrna ovsa ili zobi i prave se sušene ili u obliku flekica (pahuljica).