Toggle Navigation

 

Preliv od jagoda za sladoled

Na nesnosnim letnjim vrućinama ništa ne prija tako kao poslastica iz frižidera ili zamrzivača! To sunajčešće sladoledi i ledene torte koji se mogu nabavitiu prodavnici, ali mnoge domaćice imaju ledeno-slatke ”adute” iz svoje kuhinje.

Priprema

Želatin razmuiti sa malo vode i ostaviti da nabubri.

Jagode sitno iseckati, staviti u šerpu, dodati šećer, sok limuna i malo prokuvati.

Dodati razmućen želatin, rum, promešati i kratko prokuvati.

Ostaviti da se ohladi.

U duboke čaše razliti polovinu preliva, staviti kugle sladoleda i sipati ostatak preliva.

Posuti lešnikom i ostaviti da se ohladi i stegne u frižideru. Ukrasiti i poslužiti.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 280 g

Energetska vrednost porcije - 430 kcal

Belančevine - 11 g

Belančevine (%) - 10 %

Masti - 15 g

Masti (%) - 29 %

Zasićene masti - 7 g

Holesterol - 44 mg

Ugljeni hidrati - 66 g

Ugljeni hidrati (%) - 61 %

Natrijum - 96 mg

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 140 g

Energetska vrednost porcije - 215 kcal

Belančevine - 5.5 g

Belančevine (%) - 5 %

Masti - 7.5 g

Masti (%) - 14.5 %

Zasićene masti - 3.5 g

Holesterol - 22 mg

Ugljeni hidrati - 33 g

Ugljeni hidrati (%) - 30.5 %

Natrijum - 48 mg

Vlakna - 2 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

15 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 500 g jagoda
    • 125 g šećera
    • sok jednog limuna
    • 15 ml ruma
    • 1 kesica želatina
    • 500 g sladoleda
    • 20 g iseckanog lešnika
Ključne reči:
jagode šećer rum sladoled