Toggle Navigation

 

Francuski doručak

Ovaj obrok sadrži skoro polovinu preporučene dnevne količine natrijuma, zbog čega prilikom njegove pripreme treba veoma štedljivo koristiti so.

Priprema

U činijici pomešati sok od limuna i pomorandže, so, biber, šećer i maslinovo ulje.

Zelenu salatu iseckati i servirati na tanjir, dodati polovine jagoda, komadiće pomorandže i kockice kamember sira.

Preliti pripremljenom dresingom i poslužiti uz crni hleb i sok od jabuke.

 

Čuveni francuski kravlji sir kamember (franc. Camembert) se pravi od svežeg,  nepasterizovanog mleka čiji se sadržaj mlečne masti kreće čak i do 60%. U mleko se drugog dana izrade dodaje bakterija penicillium camemberti nakon čega sledi period zrenja od dve nedelje.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 530 g

Energetska vrednost porcije - 530 kcal

Natrijum - 1130 mg

Masti - 15 g

Masti (%) - 26 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 27 mg

Belančevine - 19 g

Belančevine (%) - 14 %

Ugljeni hidrati - 80 g

Ugljeni hidrati (%) - 60 %

Vlakna - 7 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 265 g

Energetska vrednost porcije - 265 kcal

Natrijum - 565 mg

Masti - 7.5 g

Masti (%) - 13 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 13.5 mg

Belančevine - 9.5 g

Belančevine (%) - 7 %

Ugljeni hidrati - 40 g

Ugljeni hidrati (%) - 30 %

Vlakna - 3.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

15 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 150 g kamembera
    • 150 g pomorandže
    • 250 g jagoda
    • sok od jednog limuna
    • sok od jedne pomorandže
    • so
    • biber
    • 15 g šećera
    • 1 kašika maslinovog ulja
    • 400 g crnog hleba
    • 800 ml soka od jabuke
    • 1 glavica zelene salate