Toggle Navigation

 

Salata sa gorgonzolom

U svetu se proizvode dve vrste sira gorgonzola: dolce – blaži, zbog kraćeg procesa zrenja i piccante, zreliji i sa većim procentom soli – čak do 3%. Gorgonzola se koristi i kao sastojak pice ”Quattro formaggi”.

Priprema

Povrće, voće i sir iseći na kocke.

Dobro izmešati, pa preliti marinadom napravljenom od maslinovog ulja, sirćeta, soli i peršunovog lista.

Salatu poslužiti uz crni hleb i sok od grejpfruta.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 525 g

Energetska vrednost porcije - 395 kcal

Natrijum - 870 mg

Masti - 12 g

Masti (%) - 27 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 19 mg

Belančevine - 14 g

Belančevine (%) - 14 %

Ugljeni hidrati - 60 g

Ugljeni hidrati (%) - 59 %

Vlakna - 6 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 262.5 g

Energetska vrednost porcije - 197.5 kcal

Natrijum - 435 mg

Masti - 6 g

Masti (%) - 13.5 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 9.5 mg

Belančevine - 7 g

Belančevine (%) - 7 %

Ugljeni hidrati - 30 g

Ugljeni hidrati (%) - 29.5 %

Vlakna - 3 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 1 glavica zelene salate
    • 100 g gorgonzole
    • 100 g celera
    • 200 g kruške (2 komada)
    • 300 g lubenice
    • 1 kašika maslinovog ulja
    • 1 kašika jabukovog sirćeta
    • 200 g crnog hleba
    • 800 ml soka od grejpfruta - napitak
    • so,
    • peršunov list