Toggle Navigation

 

Cimet som

Ovaj obrok, pripremljen od ribe, odlikuje se većim udelom masnoća u energetskoj vrednosti porcije u odnosu na preporučene vrednosti. I pored toga udeo „loših“ aterogenih, zasićenih masnih kiselina je u granicama preporučenih vrednosti.

Priprema

Ribu iseći na štapiće, posoliti i ispeći zagrejanom ulju. Zelenu salatu i jabuke iseći takođe na trake, staviti u činiju sa ribom, posoliti, preliti limunovim sokom, posuti cimetom, dodati ranije obaren kukuruz šećerac i servirati.
Cimet je jedan od najstarijih i najaromatičnih začina, slatkog mirisa i toplog ukusa koji se idealno slaže sa jabukama. U prošlosti je bio skup kao zlato dok se danas može naći u svakoj prodavnici po niskoj ceni. Kao začinske, koriste se dve vrste cimeta: cejlonski i cimet kasija, poznat kao kina-cimet, koji potiče iz Burme.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 410 g

Energetska vrednost porcije - 365 kcal

Natrijum - 520 mg

Masti - 17 g

Masti (%) - 40 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 59 mg

Belančevine - 23 g

Belančevine (%) - 24 %

Ugljeni hidrati - 34 g

Ugljeni hidrati (%) - 36 %

Vlakna - 5 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 205 g

Energetska vrednost porcije - 182.5 kcal

Natrijum - 260 mg

Masti - 8.5 g

Masti (%) - 20 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 29.5 mg

Belančevine - 11.5 g

Belančevine (%) - 12 %

Ugljeni hidrati - 17 g

Ugljeni hidrati (%) - 18 %

Vlakna - 2.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g fileta soma
    • 300 g jabuka
    • cimet
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • so
    • sok od jednog limuna
    • 400 g barenog kukuruza