Toggle Navigation

 

Povrtni som

Meso soma kao i drugih vrsta riba, pripada grupi namirnica bogatih belančevinama. To su visokokvalitetne belančevine koje sadrže sve esencijalne aminokiseline i koje se odlikuju velikim stepenom iskoristljivosti. Zbog ovakvih karakteristika riba bi trebalo da se nađe na vašem jelovniku barem dva puta nedeljno.

Priprema

Filete soma posoliti i poprskati limunovim sokom. Na zagrejanom ulju propržiti crni luk isečen ne kocke, dodati kockice paprike i kratko prodinstati. Filete soma iseći na manje komade, dodati u posudu sa povrćem, posoliti i dinstati još 15-ak minuta. Preliti biljnom pavlakom, dodati paradajz pelat i kuvati par minuta. Ribu servirati na tanjir uz prilog od barenog pirinča i krišku integralnog hleba.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 495 g

Energetska vrednost porcije - 655 kcal

Natrijum - 645 mg

Masti - 25 g

Masti (%) - 34 %

Zasićene masti - 8 g

Holesterol - 70 mg

Belančevine - 34 g

Belančevine (%) - 21 %

Ugljeni hidrati - 73 g

Ugljeni hidrati (%) - 45 %

Vlakna - 9 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 247.5 g

Energetska vrednost porcije - 327.5 kcal

Natrijum - 322.5 mg

Masti - 12.5 g

Masti (%) - 17 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 35 mg

Belančevine - 17 g

Belančevine (%) - 10.5 %

Ugljeni hidrati - 36.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 22.5 %

Vlakna - 4.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g fileta soma
    • 200 g crnog luka
    • 300 g paprike
    • 400 g paradajz pelata
    • 150 ml biljne pavlake
    • 2 kašike ulja
    • sok od jednog limuna
    • so
    • 400 g barenog pirinča
    • 200 g integralnog hleba