Toggle Navigation

 

Đuveč Zagorka

Naziv đuveč potiče od turske reči guvec, a znači zemljana posuda, odnosno jelo od mesa pomešano sa pirinčem, lukom i drugim povrćem. Može se praviti od svih vrsta mesa, uključujući i ribu, ali uvek od jedne vrste kako bi se meso ujednačeno skuvalo i da bi se dobio ujednačen ukus.

Priprema

Svinjsko meso iseći na kockice i propržiti na zagrejanom ulju. Dodati isečeno povrće: luk, krompir, tikvice, papriku, grašak, pirinač i začiniti. Masu presuti u vatrostalnu činiju i preko poređati kolutove paradajza. Peći đuveč u zagrejanoj rerni 20-ak minuta na 200*C. Servirati i poslužiti uz crni hleb.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 415 g

Energetska vrednost porcije - 410 kcal

Belančevine - 26 g

Belančevine (%) - 26 %

Masti - 13 g

Masti (%) - 29 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 45 mg

Ugljeni hidrati - 47 g

Ugljeni hidrati (%) - 45 %

Natrijum - 735 mg

Vlakna - 7 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 207.5 g

Energetska vrednost porcije - 205 kcal

Belančevine - 13 g

Belančevine (%) - 13 %

Masti - 6.5 g

Masti (%) - 14.5 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 22.5 mg

Ugljeni hidrati - 23.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 22.5 %

Natrijum - 367.5 mg

Vlakna - 3.5 g

Vreme pripreme

40 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 500 g svinjskog buta
    • 150 g crnog luka
    • 300 g paprike
    • 300 g krompira
    • 200 g tikvica
    • 200 g barenog pirinča
    • 150 g graška
    • 150 g paradajza
    • 2 kašike ulja
    • so,
    • biber
    • mlevena crvena paprika
    • 300 g crnog hleba