Toggle Navigation

 

Orijent but

Zbog povećanog sadržaja masti i zasićenih masnih kiselina koje imaju aterogeni potencijal, osobe sa kardiovaskularnim bolestima, povišenim vrednostima masnoća u krvi i dijabetesom, mogu uživati u obom obroku ukoliko nauštrb mesa na tanjiru povećaju količinu barenog povrća.

Priprema

U vatrostalnu posudu poređati krompir i šargarepu. Svinjski but zaseći i u zaseke staviti po čen belog luka. Dodati but u posudu sa povrćem i sve posoliti i pobiberiti. Med, senf i kari dobro izmešati i preliti but i povrće. Peći u zagrejanoj rerni na 200*C, oko 60 minuta. Gotovo jelo servirati na tanjir uz bareni brokoli i karfiol.

 

Kuvanje na pari i barenje u maloj količini vode najprihvatljiviji su načini kulinarske termičke obrade povrća. Osim što se ovakvom pripremom čuva hranljiva vrednost upotrebljenih namirnica, izbegava se dodavanje masnoće prilikom kuvanja čime se povećava i energetska vrednost obroka.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 395 g

Energetska vrednost porcije - 460 kcal

Natrijum - 1010 mg

Masti - 20 g

Masti (%) - 37 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 80 mg

Belančevine - 33 g

Belančevine (%) - 28 %

Ugljeni hidrati - 41 g

Ugljeni hidrati (%) - 35 %

Vlakna - 6 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 197.5 g

Energetska vrednost porcije - 230 kcal

Natrijum - 505 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 18.5 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 40 mg

Belančevine - 16.5 g

Belančevine (%) - 14 %

Ugljeni hidrati - 20.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 17.5 %

Vlakna - 3 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g svinjskog buta
    • 80 g meda
    • 30 g senfa
    • kari
    • 6 cena belog luka
    • 300 g krompira
    • 300 g šargarepe
    • 200 g brokolija (barenog)
    • 200 g karfiola (barenog)
    • 2 kašike ulja
    • so
    • biber
    • preliv:
    • prilog: