Toggle Navigation

 

Gorušica i senf (Brassica nigra)

Semenke gorušice se koriste kao lekovito bilje ali i u kulinarstvu. Svakako da je najpoznatiji recept od gorušice SENF.

Plativoo

 

Poreklo

Gorušica pripada porodici kupusnjača i, premda postoji 40-ak različitih podvrsta, u prehrani se upotrebljavaju tri osnovna tipa gorušice: crna gorušica (Brassica nigra), koja ima jak i prodoran ukus, manje je veličine i teško ju je ubrati, zatim smeđa (Brassica juncea), koja ima gorkasto-ljutkastu aromu i uzgaja se češće nego crna, te bela gorušica (Sinapis alba), koja od njih ima najveće semenke blede boje, ali i najslabiji ukus.

Prvi pisani zapis u kojem se spominje gorušica potiče pre 5000 godina, a spominje se i u Novom zavetu u kojem se kraljevstvo nebesko upoređuje sa semenkama gorušice. Tim su se začinom služili i Grci i Rimljani. A ovi potonji prvi su pripremili pastu od semenki - senf na bazi vinskog mošta čija receptura potiče iz 1. veka.

 

Lekovitost

Kao i ostale kupusnjače, semenke gorušice sadrže velike količine fitonutrijenata – glukozinolata. Ponovljena istraživanja pokazala su delotvornost tih supstanci u sprečavanju rasta ćelija tumora, naročito onih koje zahvataju probavni sistem.

Selen, kojim obiluju semenke gorušice, pomaže u sprečavanju jakih astmatičnih napada, smanjenju simptoma reumatičnog artritisa i preventivno deluje kod razvoja tumora. Magnezijum pak deluje na smanjenje krvnog pritiska, napada migrene i sprečavanje srčanog infarkta kod ljudi koji boluju od ateroskleroze ili šećerne bolesti. Gorušica ujedno stimuliše apetit i probavu te pročišćava sinuse na isti način kao i čili papričice.

 

Priprema hrane

Za pripremu senfa semenke se natapaju u tečnosti kao što su grožđani sok, mošt, vino, sirće, jabukovača ili voda. Prah smeđe gorušice upotrebljava se u jelima azijske kuhinje, pomešan s vodom ili pirinčanim sirćem kao deo vrlo ljutog umaka koji se poslužuje uz rolnice od jaja. Upotrebljava se i u pripremi tradicionalnih poslastica kao što su čokoladni kolač i kolač od đumbira (gingerbread).

Semenke gorušice uz dovoljno vlage mogu proklijati i za dve nedelje izdanci su spremni za jelo, pa ih upotrebite kao dodatak salatama ili sendvičima jer sadrže vredne nutritivne sastojke. Najpoznatiji proizvod gorušice je senf koji se najčešće upotrebljava kao dodatak jelu, u pripremi mesnih jela ili umaka. Ukus senfa najbolje se oseti kad se upotrebljava nekuvan. Italijani će uživati u njegovom ukusu uz pečenu ribu s grila, Englezi uz pečenu junetinu, a Nemci uz kobasice.