Toggle Navigation

 

Kardamom (Elettaria cardamomum)

Kardamom je grmolika biljka poreklom iz jugoistočne Azije. Koristi se najviše u čajevima.

Plativoo

 

Poreklo

Kardamom je grmolika biljka koja može narasti 1-3 metra u visinu s grozdovima veličine 20-50 cm. To je mali, trajni grm s kopljastim listovima, sa cvetovima  zelenkastobele ili ljubičaste boje.

Kardamom je poreklom iz jugoistočne Azije, gde se i u današnje vreme najviše uzgaja i lako se može naći. Zemlje koje su najveći proizvođači kardamoma su Indija (obilno raste na obali Malabar), šri Lanka, Malezija i Papua Nova Gvineja. Bio je poznat i u Persiji preko koje je pre više od 3000 godina i došao u Evropu. Koristili su ga i stari Grci i Rimljani, ali ne za prehranu koliko za izradu parfema.

 

Lekovitost

Osim što je katalizator za romanse, kardamom poseduje i lekovita svojstva. Upotrebljava se sirov, u obliku tinkture, kao eterično ulje ili čaj. U izvorima se najčešće navodi lekovito delovanje na probavni sistem. Ekstrakt kardamoma sadrži komponente koje pomažu kod loše probave i podstiču metabolizam. Zahvaljujući tome kardamom može ublažiti problem nadimanja, žgaravicu i pojačati apetit, a prstohvat kardamoma može pomoći u sprečavanju mučnine i povraćanja. Smatra se i diuretikom što ga čini korisnim za probleme urinarnog trakta, čisti bubrege od kalcijuma i uree te na taj način može pomoći pri gubitku težine, smanjiti krvni pritisak i ukloniti toksine iz organizma.

Eterično ulje kardamoma često se koristi u masaži za opuštanje mišića, pomaže kod ublažavanja simptoma upaljenih živaca, bolova u leđima i smanjenje stresa.

Čaj s mlevenim kardamomom pomaže u ublažavanju depresije. Čaj od kardamoma i cimeta pomaže u slučajevima upale grla i promuklosti koja se javlja kod prehlade ili gripe.

 

Priprema hrane

Cele ili mlevene semenke kardamoma brzo gube ukus, pa je najbolje kupovati cele zelene ili bele semenke. Gotovo limunski ukus kardamoma daće oseben pečat ne samo slatkim, već i slanim jelima. Koristi se u svim kuhinjama sveta, naročito u indijskoj, gde se upotrebljava za pripremu začinske mešavine garam masala, kod slanih jela poput karija, pilava, brojnih poslastica poput kulfija, bogatog sladoleda od pistaća i badema, kao i kod pripreme čaja.

Cele semenke koriste se u pripremi napitaka i receptima s mahunarkama, a za ostala slana jela semenke kardamoma izvadite iz opne i lagano ispecite na tavi kako bi dobili onaj karakterističan ukus ovog začina.