Toggle Navigation

 

Početna /Recepti /Hleb i Pecivo

05.05.2016

Integralne kikiriki pogačice

Često se zaboravlja da nam je i kikiriki, uz paradajz, krompir i papriku, stigao iz Amerike.

05.05.2016

Mafini sa sirevima

Mogu se spremati na gotovo bezbroj načina, zgodni za svaku priliku, mafini su od noviteta postali sastavni deo naših trpeza.

26.04.2016

Korpice sa sardinama

Praziluk spada u povrće i koristi se u kulinarstvu kao dodatak salatama ili jelima, a može se koristiti i kao glavni sastojak mnogih jela (kuvan ili pržen).

25.04.2016

Pogačice sa parmezanom i peršunom

Nakon godinu dana provedenih u komorama sir proverava specijalna komisija, Consorzio Parmigiano Reggiano. Njeni članovi kuckanjem čekića proveravaju da li u siru postoje pukotine i tek nakon provere sir može dobiti specijalni žig kojim se potvrđuje kvalitet.

05.05.2016

Zeljanica korpice

Spanać se gaji u toku cele godine i predstavlja pravu riznicu zdravih materija - 100 grama spanaća sadrži 1400mg raznih mineralnih sastojaka.

27.04.2016

Lisnate pitice sa šunkaricom

Origano je zeljasta biljka i srodnik majorana.

25.04.2016

Filovane pituljice sa sardinama

Sardina spada u plave ribe i smatra se kraljicom riba. Meso je ukusno, lako svarljivo, bogato belančevinama, ugljenim hidratima, mastima, vitaminima, posebno vitaminima A, D i E, kao i mineralima.

15.04.2016

Lalinske kiflice

Ograničenjem dnevnog unosa dodatog, koncentrovanog šećera u ishrani možete znatno smanjiti unos kalorija i ujedno poboljšati svoj zdravstveni bilans.

15.04.2016

Mlečni hleb sa šargarepom

Pivski ili pekarski kvasac su lekari u XVI veku nazivali i kao Božanski lek!

11.04.2016

Hleb sa sušenim paradajzom i maslinama

Postoji nekoliko metoda kojima se masline pripremaju za upotrebu. Najčešće se stavljaju u sopstveno ulje u kome se drže oko mesec dana.

05.04.2016

Jastučići sa gorgonzolom

Sir gorgonzola ima vrlo mekano testo, plavo-zelene boje koje nalikuje prelivima na mermeru. Može da bude puterast, čvrst, mrvljiv, veoma slan i oštar. Postoji i gorgonzola pikante ili „planinska gorgonzola". Ona ima deblju i suvlju koricu od gorgonzole „dolce“.

01.04.2016

Trouglići sa trapistom i puterom od bundeve

Puter od bundeve je izvrstan namaz, punog ukusa i finog mirisa. Poseduje sve dobre osobine koje ima i bundevino seme. Puter se pravi tako što se blendira bundevino seme do kremaste smese i začinjava po ukusu.

04.06.2014

Lisnate pituljice sa gorgonzolom

Gorgonzola je sastavni deo raznih sosova za testeninu i povrće. Može da se koristi kao dodatak supama, ili u kombinaciji sa spanaćem kao fil za više vrsta testa. Uz blagu, kremastu gorgonzolu preporučuju se meka, aromatična vina poput Rieslinga i Pinota. 

05.04.2016

Integralne pogačice

Bogatstvo cinkom ucinilo je seme bundeve prirodnim zaštitnikom od osteoporoze.

05.04.2016

Ljuti štapići

Nekome uživanje u ljutoj paprici, a nekome noćna mora!

25.03.2016

Novogodišnja pogača

Pogača za sve vrste proslava, pa i u svakodnevnom repertoaru na kuhinjskom stolu.

04.06.2014

Kukuruzne pogačice sa biberom

Postoji više "sorti" bibera – crni, beli, crveni i zeleni, i svi potiču od jedne vrste, piper nigrum, a razlikuju se samo po načinu obrade. Supstanca koja biberu daje specifičan miris i ukus je piperinska kiselina, a bobice mogu da sadrže od pet do deset odsto piperina.

06.05.2014

Zemičke sa suvim vratom

Da li ste znali da su još Stari Egipćani i Vavilonci koristili kvasac pri mešenju hleba? Doduše, nije im baš bilo jasno kako kvasac radi, pa su fermentaciju smatrali milošću i mudrošću boga Ozirisa.