Toggle Navigation

 

Početna /Recepti /Hleb i Pecivo

26.10.2016

Pogačice sa krompirom

Brzo i krckavo koktel pecivo.

26.10.2016

Integralni štapići

Seme lana je deo ishrane mnogih naroda već stotinama godina. Može se dodati mnogim namirnica i time obogatiti mnogobrojna jela i time u organizam uneti pravo bogatstvo lekovitih sastojaka.

25.10.2016

Štanglice sa sirom i paprikom

Semenke imaju prijatan ukus, koji se posebno povećava prženjem ili, uopšte, termičkom obradom. Susamom se začinjavaju peciva, hleb i kolači. Amerikanci njime začinjavaju meso i povrće.

29.09.2016

Pica rolat

Pečurke ili gljive su fenomenalna hrana, specifičnog ukusa, koja se lako priprema bez obzira na to da li se servira kao prilog ili glavno jelo. Pripadaju grupi niskokaloričnih namirnica, visokih nutritivnih vrednosti, pa su idealan deo svake dijete.

26.10.2016

Krekeri sa pivom i belim lukom

Beli luk je neizostavan začin u mnogim jelima. Koristi se u svežem stanju ili u prahu.

25.10.2016

Loptice sa pavlakom

Koktel pecivo za sve prilike.

09.10.2016

Hleb bez soli

Postoji nekoliko vrsta semenki susama, a to su bele, smeđe ili crne semenke. Semenke kad dostignu zrelost ispadaju iz komuški. Beru se dok još nisu zrele i suše. Semenka je vrlo malena s jedne strane, a s druge strane nutritivno vrlo bogata.

29.09.2016

Pirinač u hlebu

Danas je pirinač nezaobilazna žitarica u mnogim jelima, naročito u azijskim kuhinjama. Dodaje se u supe, čorbe, salate kao i prilog u mnogim jelima. Ukoliko nemate krompir pirinač je izvstan kao zamena za prilog.

28.09.2016

Pita od tikvica

Tikvice spadaju u istu porodicu povrća, kao što su lubenica i krastavac. Od njih se najčešće pripremaju variva, supe i čorbe, tikvice punjene raznim nadevima, pečene na roštilju, kuvane na pari, salatama, pa čak i za pripremu pita i kolača.

28.09.2016

Hleb sa kalcijumom

Suvi kvasac služi za dizanje testa i daje mu laganu, vazdušastu strukturu. Proizvodi se od svežeg kvasca, koji se u procesu dehidratacije oslobađa viška vode i pretvara u dugotrajni suvi kvasac.

15.07.2016

Slavski kolač (slatki)

Svež kvasac se čuva u frižideru, na temperaturi od 4 do 8°C, jer nam to garantuje da neće započeti aktivnost fermentacije. Ako ga slučajno zagrejete pa ponovo ohladite, doći ce do kondenzovanja vlage na pakovanju, kvasac ce omekšati, a razgradnju ćelija kvasca možete prepoznati po neprijatnom, kiselkastom mirisu. Onda ga možete baciti, takav proizvod više nema svojstva koja su vam neophodna za dizanje testa.

12.07.2016

Slane pogačice od sojinog brašna

Još jedna neodoljiva grickalica.

30.06.2016

Mafin pogačice sa sirom

Idealno za druženje.

12.09.2016

Hleb sa mocarelom i peršunom

Mocarela je jedan od mlčnih proizvoda koji potiče iz Itaije i pravi se od kravljeg ili bivoljeg mleka.

15.07.2016

Slavski kolač (slani)

Fermentacija kvasca znači zapravo da iz šecera iz brašna i šecera koji ste dodali u testo, nastaje ugljen dioksid. Ovaj gas je zaslužan za dizanje testa, a kako ostaje u testu, ono postaje elastično i rastegljivo.

30.06.2016

Slaninica kifle

Pecivo za sladokusce

29.06.2016

Šareni hleb od heljde

Zrno heljde sadrži belančevine, masti, vitamine, fosfor, gvožde, kalcijum, mikroelemente kao što su jod, cink, bor i drugi, organske kiseline i rutin, inače izvanredno sredstvo za lečenje mnogih bolesti poput hipertenzije, reumatizma, glaukoma, dijabetesa i oboljenja koja su posledica radioaktivnog zračenja.

29.06.2016

Hleb sa sardinama i kaparom

Najbolji su kapari iz mediteranskog dela Francuske, iako bi se toj teoriji žestoko usprotivili Italijani, koji tvrde da su najbolji oni sa Sicilije i susednih ostrva ( na Liparskim ostrvima u mestu Salina u junu mesecu se održava festival kapara).