Toggle Navigation

 

Početna /Recepti /Hleb i Pecivo

28.11.2016

Pirinčane kiflice

Pirinčano brаšno se dobija od fino mlevenog pirinčа. Ono se rаzlikuje od pirinčаnog skrobа, jer se pirinčani skrob proizvodi na drugačiji način.

28.11.2016

Šargarepa hleb

Interesantno je da sada postoje šargarepe raznih boja: narandžaste, bele, žute, crvene, ljubičaste... Različite boje sadrže i različite antioksidante. Najčešće se koristi koren, a mogu se koristiti i listovi, ali kuvani.

07.11.2016

Hleb od pirinčanog brašna

Pirinčano brаšno se koristi kаo sredstvo zа zgušnjаvаnje u jelima jer sprečаvа izdvаjаnje tečnosti. Pravi se od fino mlevenog zrna pirinča.

01.11.2016

Holandski hleb

Dobro poznate crno-plavičaste semenke maka sa svojim orašastim ukusom koriste se kao dodatak u proizvodnji hleba i peciva, a u našim ravničarskim krajevima, mak se najčešće koristi za izradu poslastica.

28.11.2016

Kukuruzni uštipci

Uštipci su tradicionalno jelo, rado pripremano širom regiona. Slani ili slatki, prosto su neodoljivi.

14.11.2016

Hleb sa lešnicima

Brašno je prah od samlevenog zrnevlja žitarica: pšenice, kukuruza, raži i dr. pa prema tome postoji: pšenično brašno, kukuruzno brašno, pirinčano, heljdino... Brašno se pravi i od drugih biljaka: kokosa, rogača, leblebija, kestena.

01.11.2016

Štanglices sa sirom i paprikom

Postoje četiri vrste bibera - crni, beli, crveni i zeleni. Crni nastaje od obranih zelenih bobica koje prilikom sušenja postaju crnosmeđe i naborane. Za dobijanje belog bibera ubiraju se crvene, gotovo zrele bobice, koje se zatim kvase da bi mogla da se skine opna, a tek potom suše.

01.11.2016

Energetski hleb

Suvi kvasac se za razliku od svežeg, može direktno staviti u brašno i mesiti testo, za razliku od svežeg koji mora prvo da se zamuti i ostavi da nadođe.

26.10.2016

Pogačice sa krompirom

Brzo i krckavo koktel pecivo.

26.10.2016

Krekeri sa pivom i belim lukom

Beli luk je neizostavan začin u mnogim jelima. Koristi se u svežem stanju ili u prahu.

25.10.2016

Loptice sa pavlakom

Koktel pecivo za sve prilike.

09.10.2016

Hleb bez soli

Postoji nekoliko vrsta semenki susama, a to su bele, smeđe ili crne semenke. Semenke kad dostignu zrelost ispadaju iz komuški. Beru se dok još nisu zrele i suše. Semenka je vrlo malena s jedne strane, a s druge strane nutritivno vrlo bogata.

29.09.2016

Pirinač u hlebu

Danas je pirinač nezaobilazna žitarica u mnogim jelima, naročito u azijskim kuhinjama. Dodaje se u supe, čorbe, salate kao i prilog u mnogim jelima. Ukoliko nemate krompir pirinač je izvstan kao zamena za prilog.

26.10.2016

Integralni štapići

Seme lana je deo ishrane mnogih naroda već stotinama godina. Može se dodati mnogim namirnica i time obogatiti mnogobrojna jela i time u organizam uneti pravo bogatstvo lekovitih sastojaka.

25.10.2016

Štanglice sa sirom i paprikom

Semenke imaju prijatan ukus, koji se posebno povećava prženjem ili, uopšte, termičkom obradom. Susamom se začinjavaju peciva, hleb i kolači. Amerikanci njime začinjavaju meso i povrće.

29.09.2016

Pica rolat

Pečurke ili gljive su fenomenalna hrana, specifičnog ukusa, koja se lako priprema bez obzira na to da li se servira kao prilog ili glavno jelo. Pripadaju grupi niskokaloričnih namirnica, visokih nutritivnih vrednosti, pa su idealan deo svake dijete.

28.09.2016

Pita od tikvica

Tikvice spadaju u istu porodicu povrća, kao što su lubenica i krastavac. Od njih se najčešće pripremaju variva, supe i čorbe, tikvice punjene raznim nadevima, pečene na roštilju, kuvane na pari, salatama, pa čak i za pripremu pita i kolača.

28.09.2016

Hleb sa kalcijumom

Suvi kvasac služi za dizanje testa i daje mu laganu, vazdušastu strukturu. Proizvodi se od svežeg kvasca, koji se u procesu dehidratacije oslobađa viška vode i pretvara u dugotrajni suvi kvasac.