Toggle Navigation

 

Početna /Recepti /Hleb i Pecivo

29.06.2016

Šareni hleb od heljde

Zrno heljde sadrži belančevine, masti, vitamine, fosfor, gvožde, kalcijum, mikroelemente kao što su jod, cink, bor i drugi, organske kiseline i rutin, inače izvanredno sredstvo za lečenje mnogih bolesti poput hipertenzije, reumatizma, glaukoma, dijabetesa i oboljenja koja su posledica radioaktivnog zračenja.

27.06.2016

Susam hleb

Semenke susama imaju prijatan ukus, koji se posebno povećava prženjem ili, uopšte, termičkom obradom. Susamom se začinjavaju peciva, hleb i kolači.

24.06.2016

Pita sa tikvicama i sirom

Zadovoljstvo za sve ukućane.

24.06.2016

Trapist trouglići

Trapist je sir koji su proizvodili monasi istoimenog monaškog reda. Poreklom iz Francuske, stigao je u Bosnu, a postao popularan i u Srbiji i Mađarskoj. Tajna njegovog pravljenja bila je toliko strogo čuvana da su monasi znali po jedan deo procesa proizvodnje, a samo jedan je znao ceo postupak.

29.06.2016

Hleb sa sardinama i kaparom

Najbolji su kapari iz mediteranskog dela Francuske, iako bi se toj teoriji žestoko usprotivili Italijani, koji tvrde da su najbolji oni sa Sicilije i susednih ostrva ( na Liparskim ostrvima u mestu Salina u junu mesecu se održava festival kapara).

24.06.2016

Heljdine rolnice

Zrno heljde sadrži belančevine, masti, vitamine, fosfor, gvožđe, kalcijum, mikroelemente kao što su jod, cink, bor i drugi, organske kiseline i rutin.

24.06.2016

Pita od kiselog kupusa

Prava domaćinska pita.

24.06.2016

Mocarela i čili trouglići

Brzo gotovo, a pravo zadovoljstvo.

23.06.2016

Pita sa jajetom na oko

Dobro upakovan spanać može stajati u frižideru tri do četiri dana.

16.06.2016

Pita od palačinki

Uz malo truda, vrhunsko jelo!

16.06.2016

Slani jogurt kolač sa maslinama

Masline u pakovanjima koja nisu otvorena mogu da stoje do 2 godine na sobnoj temperaturi, dok načeta pakovanja mogu da se drže u frižideru do dve nedelje.

15.06.2016

Posna pita od krompira

Odlična i kad je post i kad nije.

15.06.2016

Pita sa patlidžanom

Svež patlidžan treba potrošiti u roku od par dana, a ako je potrebno u fružideru može stajati do 5 dana, uvijen u plastičnu kesu. Ne treba ga držati blizu paradajza i jabuka, jer oni ispuštaju gas koji ubrzava sazrevanje.

16.06.2016

Torta od pirinča

Zbog visokog sadržaja skroba i kalijuma te lake probavljivosti, pirinac se preporucuje za dijetetsko lecenje crevnog i želudacnog katara, za snižavanje krvnog pritiska kao i za neutralisanje krvi u mokraći

15.06.2016

Posna pogača sa mineralnom vodom

Baš domaćinski izgleda.

15.06.2016

Pivske ovsene kiflice

Navodno najstariji sačuvani recept na svetu je za pivo.

14.06.2016

Pita sa kozjim sirom i ruzmarinom

Ruzmarin je od davnina bio povezivan sa dobrim pamćenjem, učenici u Staroj Grčkoj nosili su ga u kosi dok su učili, a novija naučna istraživanja to verovanje potvrđuju.

14.06.2016

Lisnata pita sa sojinim ljuspicama i maslinama

Najstarije stablo masline staro je preko 5000 godina, nalazi se na Kritu i još uvek daje plodove.