Toggle Navigation

 

Početna /Recepti /Hleb i Pecivo

15.07.2016

Slavski kolač (slatki)

Svež kvasac se čuva u frižideru, na temperaturi od 4 do 8°C, jer nam to garantuje da neće započeti aktivnost fermentacije. Ako ga slučajno zagrejete pa ponovo ohladite, doći ce do kondenzovanja vlage na pakovanju, kvasac ce omekšati, a razgradnju ćelija kvasca možete prepoznati po neprijatnom, kiselkastom mirisu. Onda ga možete baciti, takav proizvod više nema svojstva koja su vam neophodna za dizanje testa.

12.07.2016

Slane pogačice od sojinog brašna

Još jedna neodoljiva grickalica.

30.06.2016

Mafin pogačice sa sirom

Idealno za druženje.

29.06.2016

Hleb sa sardinama i kaparom

Najbolji su kapari iz mediteranskog dela Francuske, iako bi se toj teoriji žestoko usprotivili Italijani, koji tvrde da su najbolji oni sa Sicilije i susednih ostrva ( na Liparskim ostrvima u mestu Salina u junu mesecu se održava festival kapara).

15.07.2016

Slavski kolač (slani)

Fermentacija kvasca znači zapravo da iz šecera iz brašna i šecera koji ste dodali u testo, nastaje ugljen dioksid. Ovaj gas je zaslužan za dizanje testa, a kako ostaje u testu, ono postaje elastično i rastegljivo.

30.06.2016

Slaninica kifle

Pecivo za sladokusce

29.06.2016

Šareni hleb od heljde

Zrno heljde sadrži belančevine, masti, vitamine, fosfor, gvožde, kalcijum, mikroelemente kao što su jod, cink, bor i drugi, organske kiseline i rutin, inače izvanredno sredstvo za lečenje mnogih bolesti poput hipertenzije, reumatizma, glaukoma, dijabetesa i oboljenja koja su posledica radioaktivnog zračenja.

27.06.2016

Susam hleb

Semenke susama imaju prijatan ukus, koji se posebno povećava prženjem ili, uopšte, termičkom obradom. Susamom se začinjavaju peciva, hleb i kolači.

24.06.2016

Heljdine rolnice

Zrno heljde sadrži belančevine, masti, vitamine, fosfor, gvožđe, kalcijum, mikroelemente kao što su jod, cink, bor i drugi, organske kiseline i rutin.

24.06.2016

Pita sa tikvicama i sirom

Zadovoljstvo za sve ukućane.

24.06.2016

Trapist trouglići

Trapist je sir koji su proizvodili monasi istoimenog monaškog reda. Poreklom iz Francuske, stigao je u Bosnu, a postao popularan i u Srbiji i Mađarskoj. Tajna njegovog pravljenja bila je toliko strogo čuvana da su monasi znali po jedan deo procesa proizvodnje, a samo jedan je znao ceo postupak.

23.06.2016

Pita sa jajetom na oko

Dobro upakovan spanać može stajati u frižideru tri do četiri dana.

16.06.2016

Torta od pirinča

Zbog visokog sadržaja skroba i kalijuma te lake probavljivosti, pirinac se preporucuje za dijetetsko lecenje crevnog i želudacnog katara, za snižavanje krvnog pritiska kao i za neutralisanje krvi u mokraći

24.06.2016

Pita od kiselog kupusa

Prava domaćinska pita.

24.06.2016

Mocarela i čili trouglići

Brzo gotovo, a pravo zadovoljstvo.

16.06.2016

Pita od palačinki

Uz malo truda, vrhunsko jelo!

16.06.2016

Slani jogurt kolač sa maslinama

Masline u pakovanjima koja nisu otvorena mogu da stoje do 2 godine na sobnoj temperaturi, dok načeta pakovanja mogu da se drže u frižideru do dve nedelje.

15.06.2016

Posna pogača sa mineralnom vodom

Baš domaćinski izgleda.