Toggle Navigation

 

Holandski hleb

Dobro poznate crno-plavičaste semenke maka sa svojim orašastim ukusom koriste se kao dodatak u proizvodnji hleba i peciva, a u našim ravničarskim krajevima, mak se najčešće koristi za izradu poslastica.

Priprema

Sve sastojke staviti u aparat za pečenje hleba, umesiti i ispeći.

Mimolette je tvrdi kravlji sir narandžaste boje, pomalo voćnog ukusa, poreklom iz Holandije.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 100 g

Energetska vrednost porcije - 250 kcal

Belančevine - 8 g

Ugljeni hidrati - 14 g

Masti - 4 g

Masti (%) - 14 %

Monoenoic - 2 mg

Holesterol - 10 mg

Ugljeni hidrati (%) - 44 %

Ugljeni hidrati (%) - 72 %

Natrijum - 91 mg

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 125 kcal

Belančevine - 4 g

Ugljeni hidrati - 7 g

Masti - 2 g

Masti (%) - 7 %

Monoenoic - 1 mg

Holesterol - 5 mg

Ugljeni hidrati (%) - 22 %

Ugljeni hidrati (%) - 36 %

Natrijum - 45.5 mg

Vlakna - 1 g

Vreme pripreme

140 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 280 ml mlake vode
    • 100 g tvrdog kravljeg sira
    • 1 kašičica soli
    • 1 kašika šećera
    • 350 g pšeničnog brašna
    • 150 g raženog brašna
    • 5 g suvog kvasca
    • 20 g maka