Toggle Navigation

 

Američki kukuruzni hleb

Američka kuhinja je nezamisliva bez upotrebe kukuruza, kao i proizvoda koji se od njega prave. Ovo je klasičan recept za američku vrstu hleba od kukuruznog brašna koji se odlikuje i još jednim nezobilaznim sastojkom - šećerom.

Priprema

Pomešati pšenično i kukuruzno brašno, prašak za pecivo, so, sodu bikarbonu, šećer, jaja, mleko i rastopljeni puter.

Promešati sastojke i umesiti testo koje mora biti skoro tečno.

Prebaciti testo u namašćen kalup, poravnati i peći u rerni zagrejanoj na 200*, oko 10 minuta. Potom sniziti temperaturu za 20*C i peći još 20-ak minuta.

Američki kukuruzni hleb poslužiti topao uz slatki obrok.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 100 g

Energetska vrednost porcije - 300 kcal

Natrijum - 634 mg

Masti - 11 g

Masti (%) - 33 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 99 mg

Belančevine - 7 g

Belančevine (%) - 9 %

Ugljeni hidrati - 44 g

Ugljeni hidrati (%) - 58 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 150 kcal

Natrijum - 317 mg

Masti - 5.5 g

Masti (%) - 16.5 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 49.5 mg

Belančevine - 3.5 g

Belančevine (%) - 4.5 %

Ugljeni hidrati - 22 g

Ugljeni hidrati (%) - 29 %

Vlakna - 0.5 g

Vreme pripreme

60 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 120 g brašna
    • 120 g kukuruznog brašna
    • 60 g putera
    • 1 kesica praška za pecivo
    • 1 kašicica soli
    • 1 kašicica sode bikarbone
    • 60 g šećera
    • 2 jaja
    • 100 ml mleka