Toggle Navigation

 

Kukuruzne soja šnicle

Soja je jedina biljna namirnica koja sadrži sve esencijalne aminokiseline, tj. aminokiseline koje organizam nije u stanju da sam sintetiše. Kako su belančevine soje po iskoristivosti skoro potpuno jednake proteinima životinjskog porekla, soja predstavlja odličnu zamenu za meso za osobe koje ne koriste namirnice životinjskog porekla u svojoj ishrani.

Priprema

Ranije obarene komade soje začiniti, uvaljati u kukuruzno brašno pomešano sa susamom i zapeći u tiganju na zagrejanom ulju. Obareno povrće zagrejati na malo ulja, dodati pripremljen pirinač, začiniti, promešati i servirati na tanjir uz komade soje.

Studije su pokazale da ishrana koja obuhvata soju povoljno deluje na zdravlje srca i krvnih sudova, jer utiče na smanjenje krvnog pritiska i ukupnog holesterola i povećava nivo dobrog, HDL holesterola. Vlakna prisutna u soji vezuju masti i holesterol iz hrane tako da se u većoj meri izbacuju iz organizma. Soja sprečava lepljenje krvnih pločica i stvaranje tromba.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 475 g

Energetska vrednost porcije - 470 kcal

Natrijum - 190 mg

Masti - 12 g

Masti (%) - 22 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 35 g

Belančevine (%) - 25 %

Ugljeni hidrati - 64 g

Ugljeni hidrati (%) - 53 %

Vlakna - 5 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 237.5 g

Energetska vrednost porcije - 235 kcal

Natrijum - 95 mg

Masti - 6 g

Masti (%) - 11 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 17.5 g

Belančevine (%) - 12.5 %

Ugljeni hidrati - 32 g

Ugljeni hidrati (%) - 26.5 %

Vlakna - 2.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

35 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g hidriranih komada soje
    • dodatak jelu
    • biber
    • 4 kašike kukuruznog brašna
    • 20 g susama
    • 2 kašike ulja
    • 200 g barenog mešanog povrća
    • 400 g barenog pirinča