Toggle Navigation

 

Kari sos

Osnovni sastojci karija su začini: korijander, kumin, kurkuma i biber. Karakterizuje sa kao ljut, veoma ljut i blag, a velika mana mu je brzo opadanje kvaliteta.

Priprema

Na rastopljenom puteru propržiti brašno i napraviti belu zapršku.

U zapršku dodati kari i soja sos, začiniti dodatkom za jelo i pobiberiti.

Preliti mlekom i uz stalno mešanje kuvati dok se sos ne zgusne.

Sipati sos u sosijeru i poslužiti.

Kari sos se slaže uz jela od piletine i ribe uz prilog od pirinča. Mada se može poslužiti i uz druga jela s tim da treba biti obazriv jer previše karija može da pokvari ukus samog jela.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 130 g

Energetska vrednost porcije - 195 kcal

Natrijum - 2207 mg

Masti - 14 g

Masti (%) - 62 %

Zasićene masti - 8 g

Holesterol - 39 mg

Belančevine - 6 g

Belančevine (%) - 12 %

Ugljeni hidrati - 13 g

Ugljeni hidrati (%) - 26 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba - 2

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 65 g

Energetska vrednost porcije - 97.5 kcal

Natrijum - 1103.5 mg

Masti - 7 g

Masti (%) - 31 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 19.5 mg

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 6 %

Ugljeni hidrati - 6.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 13 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba - 1

Broj osoba

4

Vreme pripreme

15 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 30 g putera
    • 1 kašika brašna
    • 200 ml obranog mleka
    • 1 kašika karia
    • biber
    • 20 ml soja sosa
    • dodatak jelu