Toggle Navigation

 

Čokoladni mafini

Mafini su poslastica karakteristična za područje Severne Amerike i predstavlja slatko testo nadošlo pod dejstvom praška za pecivo i sode bikarbone. Peče se u specijalnim plehovima sa udubljenjima i gotovo uvek sadrži dodatke

Priprema

Zagrejati rernu na 180*C.

U modlice za mafine staviti korpice od papira.

Mlečnu čokoladu iseckati. U velikoj činiji izmešati brašno, iseckanu čokoladu, kakao, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. U drugoj činiji pomešati jaje, razmekšani puter i mleko. Spojiti mase iz obe činije i mutiti sve dok se ne ujednači.

Napuniti svaku modlicu testom do 2/3 njene zapremine, zatim peći “krofnice” u rerni oko 20-25 minuta. Izvaditi iz rerne i ostaviti ih oko 5 minuta da se prohlade.

Krupno iseckati belu čokoladu za kuvanje i rastopiti je na pari. Rastopljenu belu čokoladu staviti u špric i ukrasiti mafine.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 170 g

Energetska vrednost porcije - 560 kcal

Natrijum - 1000 mg

Masti - 26 g

Masti (%) - 42 %

Zasićene masti - 16 g

Holesterol - 90 mg

Belančevine - 10 g

Belančevine (%) - 7 %

Ugljeni hidrati - 74 g

Ugljeni hidrati (%) - 51 %

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 85 g

Energetska vrednost porcije - 280 kcal

Natrijum - 500 mg

Masti - 13 g

Masti (%) - 21 %

Zasićene masti - 8 g

Holesterol - 45 mg

Belančevine - 5 g

Belančevine (%) - 3.5 %

Ugljeni hidrati - 37 g

Ugljeni hidrati (%) - 25.5 %

Vlakna - 2 g

Broj osoba

12

Vreme pripreme

40 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 100 g mlečne čokolade
    • 280 g brašna
    • 1 kašika kakao praha
    • 20 g praška za pecivo
    • 1 jaje
    • 100 g šećera
    • 125 g putera
    • 300 ml obranog mleka
    • 50 g bele čokolade za dekoraciju
    • 5 g soda bikarbona
Ključne reči:
poslastica čokolada kakao puter