Toggle Navigation

 

Početna /Recepti /Glavno jelo

26.05.2016

Pastrmka sa spanaćem i pršutom

U savremenim preporukama u vezi sa pravilnom ishranom savetuju se 2-3 obroka ribe nedeljno, od koji bi bar jedan trebalo da bude riba bogata višestruko nezasićenim masnim kiselinama, poput pastrmke koja zauzima sam vrh nutritivno vrednih namirnica.

23.05.2016

File sa sosom od smokava

Suve smokve mogu biti idealna užina - imaju izuzetan mineralni sastav, obilje kalijuma i magnezijuma, i posebno, povoljan odnos kalcijuma i fosfora.

23.05.2016

File sa spanaćem i čeri paradajzom

Mornar Popaj, čuveni lik iz crtanih filmova, imao je toliko pozitivan uticaj na potrošnju spanaća da su mu u jednom gradu u Teksasu, poznatom po odgajivačima spanaća, podigli spomenik.

20.05.2016

Testenina sa pasuljem i žalfijom

Žalfija je stari, popularni lek iz narodne medicine, odličan začin, a med od žalfije je veoma cenjen i kod proizvođača i kod potrošača.

24.05.2016

Ćuretina sa spanać lazanjom

Prilikom pečenja ćuretine na masnoći, meso pecite na početku na jačem plamenu, kako bi se što pre napravila hrskava pokožica koja u mesu zadržava sokove, a kasnije treba sniziti temperaturu pečenja.

23.05.2016

Susam piletina u paradajz - đumbir sosu

Đumbir jača imunitet, a može se uspešno koristiti protiv jutarnje mučnine, migrene i žgaravice.

23.05.2016

Teletina sa crvenim pirinčem

Crveni pirinač je odličan izvor magnezijuma, a po novijim istraživanjima snižava nivo LDL holesterola.

20.05.2016

Bavete sa pršutom i maslinama

Poreklom iz Đenove, bavete su balik špagetama, samo što su ravne, a ne okrugle.

20.05.2016

Tuna ćuftice

Mala zanimljivost - prva konzervisana tunjevina proizvedena je u Australiji 1903. godine.

20.05.2016

Gorgonzola piletina sa kruškama

Smatra se da je kruška ujedno i hranljiva i lekovita. Sadrži biljna vlakna, tanin i pektin, zbog kojih je sirova i neoljuštena dobra protiv zatvora i za poboljšanje probave. Osobama kojima iz razičitih razloga ne prijaju vlakna preporučuju se oljuštene i ispasirane kruške.

19.05.2016

Salata od morskih plodova sa pirinčem

Pošto je pirinač glavna hrana narodima Azije, nije čudo je na listi deset najvećih proizvođača na svetu čak devet sa ovog kontinenta.

19.05.2016

Osvežavajuća salata od kelerabe i tunjevine

Keleraba je odličan izvor vlakana i vitamina C.

18.05.2016

Musaka sa mladim lukom

Jelo za prave sladokusce.

19.05.2016

Orada sa brokoli palentom

Izuzetnog ukusa, sa malo kalorija i malo kostiju, oradaje vrlo cenjena riba.

19.05.2016

Limun pastrmka sa zelenom salatom

Pastrmka sadži izrazito veliki procenat gvožđa, pa se preporučuje za ishranu ljudi koji pate od anemije, kao i kod rekonvalescenata, a preporučuje se i u trudnoći.

19.05.2016

Dimljeni losos sa sosom od brusnice

Ako želite da se počastite pravim delikatesom, teško je naći bolji od dimljenog lososa.

18.05.2016

Losos sa tikvicama

Losos je riba koja živi u morskim, a mresti se u slatkim vodama. Meso mu je intenzivno narandžaste boje i odličan je izvor omega3 masnih kiselina.

18.05.2016

Špagete sa škampima i grilovanim tikvicama

Dobro ide uz šum morskih talasa...