Toggle Navigation

 

Početna /Recepti /Glavno jelo

14.12.2016

Brzi pilav

Pesto, italijanski umak, pravi se od zrna pinije (plodova bora roda Pinus), bosiljka, belog luka i maslinovog ulja.

29.11.2016

Grilovani file i punjeni paradajz

Šampinjoni su jedna od najzastupljenijih vrsta pečuraka u kulinarstvu. Ne samo što imaju karakterističan ukus već imaju i veoma hranljive materije.

29.11.2016

Biftek sa mocarelom, bosiljkom i grilovanim povrćem

Plavi paradajz ili patlidžan (Solanum melongena L.) može biti loptastog, jajolikog ili kruškastog oblika i teži od 50-100 dkg. Od patlidžana se mogu pripremati mnogobrojna i vrlo ukusna jela, kako kuvana, tako i pržena.

07.11.2016

Krmenadle sa punjenim paprikama

Paprika se koristi u mnogim zemljama sveta kao dodatak salatama, varivima, sosovima, pečenjima, dinstanim jelima, kao dekoracija, spremljena za zimnicu...Može se puniti na razne načine ili jesti samostalno, sirova.

14.12.2016

Orada rolnice sa crnim maslinama

Povrće, riba, masline i maslinovo ulje su osnovni elementi mediteranske kuhinje koja, i pored povećanog unosa masti, ima zaštitno dejstvo na kardiovaskularni sistem.

29.11.2016

Ćuretina u sosu od pršute sa sendvičima u slanini

Dimljeni sirevi su sirevi koji su “zadimljeni”. Često su to cheddar ili emmentaler i prave se u obliku kobasice. Uglavnom se dimljeni ukus dobija pomoću hemikalija, a ređe vešanjem sira iznad vatre. Često su dodatno začinjeni biljkama ili biljnim proteinom koji ima ukus šunke.

14.11.2016

Pileći file sa grilovanim povrćem

Patlidžan se uzgaja u Kini i Indiji od 5. veka. Kasnije se proširio na Daleki Istok, a u Europi se pojavio tokom 13. i 14. veka i to u Španiji.

07.11.2016

Senf kare u sosu

Prvi pisani zapis u kojem se spominje gorušica potiče pre 5000 godina, a spominje se i u Novom zavetu u kojem se kraljevstvo nebesko upoređuje sa semenkama gorušice. Tim su se začinom služili i Grci i Rimljani. A ovi potonji prvi su pripremili pastu od semenki - senf na bazi vinskog mošta čija receptura potiče iz 1. veka.

07.11.2016

Biftek rolnice sa spanaćem i sosom

Blitva se upotrebljava za pripremu raznih jela i salata, a najbolje ide kao prilog uz morske specijalitete.

09.10.2016

Biftek u vinu sa pireom od celera

Celer je jedna od retkih biljaka koja se u ishrani koristi kompletna: i koren i lišće i lisnate drške i seme. Listovi se koriste kao začin za supe i jela od paradajza, pasulja, krompira.

29.09.2016

Ćuretina sa graškom u začinskom sosu

Grašak je u Europu stigao početkom srednjeg veka, sa Istoka, u vreme velikih seoba naroda. Evropljani su u 17. veku veoma rado pripremali jela od graška.

28.09.2016

File sa njokama, gorgonzolom i sušenim paradajzom

Njoke su jedna vrsta testa koje se pravi od krompira, brašna i jaja. Ima oblik malenih valjkastih knedli i služi se sa različitim prelivima kao predjelo ili glavno jelo.

17.08.2016

Amareto ćuretina

Ćuretina ima pozitivno dejstvo na vaše dobro raspoloženje. Naime, ćuretina je bogata triptofanom, aminokiselinom koja se u organizmu pretvara u serotonin, neurotransmiter koji učestvuje u regulisanju sna, osećaja sitosti i gladi i izazivanju osećaja zadovoljstva.

30.09.2016

Ljutkasti špageti sa sojinim ljuspicama

Prema italijanskom bontonu špagete se jedu samo viljuškom. Korišćenje kašike, da bi se špagete namotale na viljušku je nepotrebno i čak se smatra nekulturnim.

29.09.2016

Krmenadle sa kupusom

Puter ili maslac je mlečni proizvod sa najmanje 80 posto mlečne masti. Poznat hiljadama godina, puter je potpuno prirodna hrana koja sadrži esencijalne masne kiseline, vitamine i minerale. Pri visokim temperaturama ne menja svoja svojstva.

12.09.2016

Rolovana piletina u pršuti

Sveži, suvi listići, kao i cvetovi ruzmarina upotrebljavaju se celi, usitnjeni ili mleveni. Sušen ruzmarin ima plemenitiji miris nego svež, ali za svakodnevnu upotrebu, pogodniji je svež. Miris i ukus su vrlo aromatični.

11.08.2016

Svinjsko meso na povrću sa krompirom i feta sirom

Feta je tipični i čuveni beli, punomasni sir koji se proizvodi u Grčkoj, od ovčijeg mleka (ili kozjeg), a izvozi u više zemalja sveta. Feta sir je bele boje, izvanrednog ukusa i mirisa.

11.08.2016

Svinjski odresci sa paradajzom i parmezanom

Za konzumiranje se parmezan koristi ako je odležao u komorama najmanje godinu dana dok ga iskusni gurmani neće koristiti ako nije odležao najmanje 18 meseci u komorama. Vremenom se razvila posebna kategorija parmezana, stravecchio, koji je u komori proveo 36 meseci. Koristi se najčešće rendan u testeninama, picama, ali i kao dodatak ostalim jelima.