Toggle Navigation

 

Početna /Recepti /Glavno jelo

17.08.2016

Amareto ćuretina

Ćuretina ima pozitivno dejstvo na vaše dobro raspoloženje. Naime, ćuretina je bogata triptofanom, aminokiselinom koja se u organizmu pretvara u serotonin, neurotransmiter koji učestvuje u regulisanju sna, osećaja sitosti i gladi i izazivanju osećaja zadovoljstva.

11.08.2016

Svinjski odresci sa paradajzom i parmezanom

Za konzumiranje se parmezan koristi ako je odležao u komorama najmanje godinu dana dok ga iskusni gurmani neće koristiti ako nije odležao najmanje 18 meseci u komorama. Vremenom se razvila posebna kategorija parmezana, stravecchio, koji je u komori proveo 36 meseci. Koristi se najčešće rendan u testeninama, picama, ali i kao dodatak ostalim jelima.

11.08.2016

Soja u povrću sa parmezanom

Pravi letnji obrok.

01.08.2016

File u sosu od dižon senfa

Senf se jelima dodaje tek pred kraj kuvanja, jer vrlo lako gubi aromu.

11.08.2016

Svinjsko meso na povrću sa krompirom i feta sirom

Feta je tipični i čuveni beli, punomasni sir koji se proizvodi u Grčkoj, od ovčijeg mleka (ili kozjeg), a izvozi u više zemalja sveta. Feta sir je bele boje, izvanrednog ukusa i mirisa.

11.08.2016

Ražnjići na rukoli

Najbolje je da se koristi sveža rukola, ali može i da se čuva u frižideru dva do tri dana. Posle toga dovoljno je da se nakratko potopi u hladnu vodu.

01.08.2016

Odresci soje sa šampinjonima u sojinom mleku

Soja sadrži povoljan odnos belančevina, vitamina i minerala, dobro se vari, a njeni proteini imaju visoku biološku vrednost za organizam jer su značajan izvor gradivnih sastojaka.

01.08.2016

Fileti škarpine punjeni pršutom i gamborima

Stara izreka kaže da riba treba da pliva tri puta: u vodi, u ulju i u vinu.

27.07.2016

Đuveč sa piletinom

Miris i ukus bakine kuhinje.

27.07.2016

Ćureći stek u pesto sosu sa primavera testeninom

U poslednje vreme pesto se jako proširio po svetu, i to zahvaljujući povećanom interesovanju za italijansku kuhinju.

20.07.2016

Tortelini sa crvenom paprikom i piletinom

Poreklom iz Bolonje i Modene, prvi tortelini nastali su krajem 16. veka.

19.07.2016

Piletina u sosu od bosiljka

Bosiljak se koristi kao zamena za so, poboljšava zdravstvenu sliku organizma, i neizbežan je začin u mnogim kuhinjama sveta.

19.07.2016

Zapečena piletina sa gratiniranim povrćem

Gratiniranje je kulinarski postupak u kom se jelo posuto sirom ili zaliveno umakom na kratko zapeče u rerni. Na površini se stvara fina, hrskava korica, a jelo ispod ostaje sočno.

20.07.2016

Musaka od soje i tikvica

Tikvice, između ostalog sadrže i vitamin C i beta karoten, koji učestvuju u procesima koji sprečavaju oksidaciju holesterola.

20.07.2016

Fileti škarpine u sosu od gambora

Škarpina je dobar izvor vitamina A, B6 i B12, selena, kalijuma, prepuna je kvalitetnih belančevina, a sadrži i omega-3 masne kiseline, skoro 1 gram na 100 grama ribe.

19.07.2016

Ljuta piletina na kajmaku

Kajmak (ili skorup) se pravi od kravljeg, ovčijeg ili mešanog mleka. Dobija se tako što se sa prokuvanog i ohlađenog mleka skine površinski sloj ili kora. Kasnijom obradom, zrenjem i odležavanjem, dobija se karakterističan, tradicionalni planinski mlečni proizvod.

18.07.2016

Piletina sa narom

Nar je okrugla voćka veličine veće pomorandže sa izbočenom krunicom na vrhu i glatkom tankom korom oko sebe boje od crvene do žuto roze. Nar u sebi sardži na stotine semenki crvene boje koje su u zavisnosti od sorte nara slatke ili kisele.

18.07.2016

Kobasice u paradajz soku sa pireom od krompira i celera

Likopen je pigment koji daje crvenu boju, osim paradajzu, i lubenici i crvenom grejpfrutu. Zanimljiv je podatak da se više od 85% likopena unese kroz paradajz i proizvode na bazi ovog sočnog povrća.