Toggle Navigation

 

Početna /Recepti /Glavno jelo

20.07.2016

Musaka od soje i tikvica

Tikvice, između ostalog sadrže i vitamin C i beta karoten, koji učestvuju u procesima koji sprečavaju oksidaciju holesterola.

20.07.2016

Fileti škarpine u sosu od gambora

Škarpina je dobar izvor vitamina A, B6 i B12, selena, kalijuma, prepuna je kvalitetnih belančevina, a sadrži i omega-3 masne kiseline, skoro 1 gram na 100 grama ribe.

19.07.2016

Ljuta piletina na kajmaku

Kajmak (ili skorup) se pravi od kravljeg, ovčijeg ili mešanog mleka. Dobija se tako što se sa prokuvanog i ohlađenog mleka skine površinski sloj ili kora. Kasnijom obradom, zrenjem i odležavanjem, dobija se karakterističan, tradicionalni planinski mlečni proizvod.

18.07.2016

Piletina sa narom

Nar je okrugla voćka veličine veće pomorandže sa izbočenom krunicom na vrhu i glatkom tankom korom oko sebe boje od crvene do žuto roze. Nar u sebi sardži na stotine semenki crvene boje koje su u zavisnosti od sorte nara slatke ili kisele.

20.07.2016

Tortelini sa crvenom paprikom i piletinom

Poreklom iz Bolonje i Modene, prvi tortelini nastali su krajem 16. veka.

19.07.2016

Piletina u sosu od bosiljka

Bosiljak se koristi kao zamena za so, poboljšava zdravstvenu sliku organizma, i neizbežan je začin u mnogim kuhinjama sveta.

19.07.2016

Zapečena piletina sa gratiniranim povrćem

Gratiniranje je kulinarski postupak u kom se jelo posuto sirom ili zaliveno umakom na kratko zapeče u rerni. Na površini se stvara fina, hrskava korica, a jelo ispod ostaje sočno.

18.07.2016

Kobasice u paradajz soku sa pireom od krompira i celera

Likopen je pigment koji daje crvenu boju, osim paradajzu, i lubenici i crvenom grejpfrutu. Zanimljiv je podatak da se više od 85% likopena unese kroz paradajz i proizvode na bazi ovog sočnog povrća.

18.07.2016

Lignje i dagnje

Dagnje imaju najviše omega-3 masnih kiselina od svih morskih plodova, a zahvaljujući visokom sadržaju joda podstiču lučenje hormona tirozina i zbog toga se preporučuju osobama koje imaju problema sa štitnom žlezdom.

18.07.2016

Teletina u trapistu

Teletina je bogata mineralima, naročito cinkom i fosforom, a sadrži i bakar i selen. Takođe je odličan izvor vitamina B kompleksa, naročito niacina i riboflavina.

18.07.2016

Punjeni kare sa fetom i čerijem

Kao i ostale vrste mesa, svinjsko meso je riznica proteina, a sadrži i vitamine B kompleksa i gvožđe.

08.07.2016

Rolovani svinjski file sa pesto sosom, mocarelom i pršutom

U devetnaestom veku za pripremu pesto sosa se koristilo mnogo više belog luka, a manje bosiljka nego danas.

07.07.2016

Pastrmka sa sosom od badema

Osim belančevina i omega 3-masnih kiselina, pastrmka sadrži i vitamine B kompleksa, kao i dragocene minerale poput gvožđa, kalcijuma, magnezijuma, cinka, bakra, fosfora i selena, koji su neophodni za normalno funkcionisanje organizma.

18.07.2016

File sa grilovanim kozjim sirom

Kozji sir je bogat proteinima koje organizam brzo apsorbuje, a sadrži manje kalorija i masti od kravljeg.

14.07.2016

Marinirana svinjetina u susamovom ulju

Susamovo ulje je veoma bogato linoleinskom kiselinom, jednom od dve esencijalne masne kiseline koje naše telo ne može da proizvede. Esencijalne masne kiseline su neophodne za normalan rast i razvoj organizma, kao i za zdravlje kardiovaskularnog i nervnog sistema.

08.07.2016

Rolovana piletina sa pečenom paprikom, blitvom i dimljenim sirom

Blitva je vrsta lisnatog povrća iz familije Chenopodiaceae. Preopoznatljivog je izgleda, listovi su joj krupni i široki, sa jakom drškom i rebrastom mrežom. Upotrebljava se za pripremu raznih jela i salata.

07.07.2016

Mesni rolat sa mocarelom i paradajz sosom

Najpoznatija i najkvalitetnija mocarela proizvodi se od mleka bivolica.

07.07.2016

Povrće sa sirom i fileom

Feta je tipični i čuveni beli, punomasni sir koji se proizvodi u Grčkoj, od ovčijeg mleka (ili kozjeg), a izvozi u više zemalja sveta. Feta sir je bele boje, izvanrednog ukusa i mirisa.