Toggle Navigation

 

Početna /Recepti /Glavno jelo

24.06.2016

Karabataci sa crvenim kupusom

Vladarsko jelo za običine ljude.

23.06.2016

Piletina sa krompirom u slanini

Sve što treba: i miris i ukus.

17.06.2016

Pileće loptice sa turmarikom na pohovanom celeru

Tokom istorije kurkuma (turmarika) koristila se kao začin, boja za tkanine i lekovito sredstvo, a u upotrebi je više od 5000 godina

17.06.2016

Orah medaljoni na pirinču sa turmarikom

Orasi su najstariji plod drveta koji ljudi koriste u ishrani.

23.06.2016

Ćuretina u narandžastom

Pomorandže su dostupne tokom cele godine. Prio kupovini obratite pažnju da kora nije oštećena i birajte primerke koji su teži. Boja ne mora da ima ulogu, jer im neki proizvođaći dodaju prehrambenu boju da bi izgledale još više narandžaste.

23.06.2016

Piletina sa pesto pasuljem

Jednostavno rečeno, pasulj je sa nutritivnog stanovišta super hrana. Smeđi, beli ili crveni, jedan je od najboljih biljnih izvora proteina. Siromašan je energijom, mastima i natrijumom, a ujedno odličan izvor gvožđa, bakra, mangana i fosfora. Sušenjem zrno ne gubi svoje hranljive sastojke.

17.06.2016

Pastrmka sa povrćem

Pastrmke se u Evropi uzgajaju još od 15. veka.

16.06.2016

Mesni rolat sa krompirom i bundevom

Bundeva uvek očarava svojom finoćom ukusa i intenzivnom bojom. Narandžasta boja potiče od crveno-narandžastog pigmenta beta-karotina, poznatog i kao provitamin A. On ima dvostruku ulogu u organizmu: u slučaju potrebe prelazi u vitamin A, a ukoliko ga ima dovoljno deluje kao antioksidans.

16.06.2016

Kotleti sa kimom i korijanderom

Seme kima sadrži do sedam odsto etarskog i do 18 odsto masnog ulja, zatim flavonoidne heterozide, proteine, ugljene hidrate i druge sastojke. U narodnoj medicini najčešće se primenjuje u terapiji organa za varenje.

16.06.2016

Teletina u sosu sa karijem

Kari je mešavina koja sadrži od 5 do 30 različitih vrsta začina. Osnovu većine kari mešavina čine korijander, kurkuma, kim i piskavica. Zavisno od recepture dodatni sastojci mogu biti čili, đumbir, beli luk, anis, karanfilić, gorušica, kardamom, muskatni oraščić, cimet, crveni i crni biber. U Indiji se začinske mešavine razlikuju u zavisnosti od kuvara, područja, kaste ili običaja.

15.06.2016

File sa karfiolom u sosu

Karfiol može biti i zelen ili ljubičast, a ukrštanjem brokolija i karfiola, botanički bliskih srodnika, dobijen je brokofiol

10.06.2016

Orada u slanini

Praznik za nepca...

09.06.2016

Svinjska rebra u soku od paradajza

Mmmm...prste da poližeš!

15.06.2016

Gulaš od patlidžana i soje

Plod patlidžana nikako ne secite pre odlaganja u frižider jer čak i najmanje oštećenje njegove debele kože brzo dovodi do truljenja mesa.

14.06.2016

Bataci sa zapečenim patlidžanom

Uz malo truda - prava gozba!

10.06.2016

Teletina u sosu od tunjevine

Meko i sočno, stvoreno za uživanje!

09.06.2016

Ćureće šnicle u sosu od spanaća i gorgonzole

Spanać je bio prvo povrće koje se u prodaji pojavilo zamrznuto.