Toggle Navigation

 

Početna /Recepti /Glavno jelo

04.05.2016

Ćuretina u sosu od zelenog bibera

Biber je odličan za jačanje imuniteta i varenje, deluje antibakterijski i bogat je antioksidansima.

04.05.2016

Ćuretina i testenina sa sosom od sušene bukovače

Ćureće meso je manje masno od svinjskog, goveđeg i pilećeg, a odličan je izvor proteina.

26.04.2016

Svinjska džigerica sa šampinjonima

Ono što beli luk izdvaja, osim njegovog ukusa i neodoljivog mirisa, jeste mnoštvo priča, anegdota i zanimljivih podataka.

25.04.2016

Pileća džigerica sa voćem

Ukoliko možete da birate, koristite svež đumbir. Prilikom kupovine, birajte čvrste i glatke izdanke a izbegavajte smežurane i meke na dodir. Svež, neoguljen koren umotan u papirnu salvetu, pa u plastičnu kesu, možete čuvati u frižideru do tri nedelje.

04.05.2016

Ćuretina u vinu i paradajzu

Često se mogu naći saveti i recepti šta učiniti sa ostatkom ćuretine. Kod ovog jela taj problem ne postoji - ostataka nema.

27.04.2016

Piletina, slanina i sos od mirođije

Postojbina krompira je Peru, gde se krompir uzgajao još pre 8000 godina p.n.e.

25.04.2016

Paprika u kajmaku sa fileom

Paprika je u Italiji veoma obožavano povrće. Kod Španaca takođe i oni čak imaju i svoj Institut za papriku, dok u francuskoj postoji Škola za papriku.

18.04.2016

Prasetina u kimu i pivu

Koristi se u narodnoj medicini, kulinarstvu, proizvodnji posebnih vrsta hleba i peciva, sireva, mesnih prerađevina, u konditorskoj i industriji alkoholnih napitaka (nemački liker kummel).

18.04.2016

Jagnjeći kotleti sa sosom od kapara i belog luka

Kapari se najviše upotrebljavaju u Sredozemlju, tamo gde se i proizvode. Najčešće se koriste za garniranje predjela, sira, šunke, kobasica i salama. Izvrsni su sa filetima sitne usoljene ribe, maslinovim uljem, crnim maslinama i svežim feferonima.

18.04.2016

Ljuti juneći paprikaš

Bela vina se uglavnom prave od belog grožđa, bez koštica u ljuske. Imaju lagani voćni ukus i aromu.

18.04.2016

Svinjski file sa krompirom i kajmakom

Kajmak se dobija odvajanjem gornjeg masnog sloja sa ohlađenog ili skuvanog sirovog mleka. Može se praviti od kravljeg, ovčijeg i kozijeg mleka.

15.04.2016

Ćuretina sa medenom bundevom i žalfijom

U kulinarstvu se žalfija koristi kao začin za sve vrste mesa i jela od povrća. Takođe se stavlja i u poznatu rakiju travaricu, kao i u kuvano vino.

08.04.2016

Svinjski file sa kus kusom i povrćem

Prve sorte šargarepe, bele i žute boje, sadile su se u Avganistanu odakle su donete na obale Mediterana. Od doba dolaska kolonista šargarepa se sadi i na prostorima Severne i Južne Amerike.

18.04.2016

Vratina u žalfiji i celeru

Žalfija se dodaje i jelima sa paradajzom, testeninama, a može da se aromatizuje i ulje za salate i kuvanje.

15.04.2016

Povrće u kus kusu i piletina u sosu od pomorandže

Preterana upotreba kurkume u jelu će rezultirati neznatno gorkim ukusom. Koristi se za začinjavanje i bojenje salatnih preliva. Za supe, umake i pirinač dovoljno je dodati prstohvat praha kurkume prilikom kuvanja.

08.04.2016

Biber biftek sa prepeličjim jajima

Za pripremu senfa semenke se natapaju u tečnosti kao što su grožđani sok, mošt, vino, sirće, jabukovača ili voda. Prah smeđe gorušice upotrebljava se u jelima azijske kuhinje, pomešan s vodom ili pirinčanim sirćem kao deo vrlo ljutog umaka koji se poslužuje uz rolnice od jaja.

08.04.2016

Pileći paketići sa sosom od pečene paprike

Od svih žitarica pirinač poseduje najveću energetsku vrednost. U odnosu na veličinu pirinač delimo na mali, srednji i veliki. Boja zrna može da bude bela ili smeđa. Kod nas, ali i u svetu najviše se koristi beli pirinač.

08.04.2016

Ražnjići od jagnjetine i povrća

Limun možete čuvati do dve nedelje u frižideru spakovanog u plastične vreće. Limun je po svom sastavu gorak i kiseo tako da se ne konzumira svež već se cedi u sokove.