Toggle Navigation

 

Losos na grilovanom krompiru sa sosom od mirođije

Losos je riba koja živi u morskim, a mresti se u slatkim vodama. Meso mu je intenzivno narandžaste boje i odličan je izvor omega3 masnih kiselina.

Priprema

Lososa začiniti i ispeći na delu ulja.

Na puteru i malo ulja upržiti brašno.

Dodati iseckanu mirođiju, malo meda, naliti mlekom, začiniti i kuvati dok se sos ne zgusne.

Rastopiti puter, staviti na kolutove ili kocke isečen bareni krompir, začiniti i posuti iseckanim peršunovim listom. 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 380 g

Energetska vrednost porcije - 560 kcal

Belančevine - 37 g

Belančevine (%) - 26 %

Masti (%) - 30 %

Masti (%) - 48 %

Zasićene masti - 8 g

Holesterol - 108 mg

Ugljeni hidrati - 36 g

Ugljeni hidrati (%) - 26 %

Natrijum - 482 mg

Vlakna - 5 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 190 g

Energetska vrednost porcije - 280 kcal

Belančevine - 18.5 g

Belančevine (%) - 13 %

Masti (%) - 15 %

Masti (%) - 24 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 54 mg

Ugljeni hidrati - 18 g

Ugljeni hidrati (%) - 13 %

Natrijum - 241 mg

Vlakna - 2.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

35 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 600 g lososa
    • mirođija
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 15 g putera
    • 1 kašika brašna
    • 1 kašika meda
    • 200 ml mleka
    • so,
    • biber
    • 600 g barenog krompira
    • peršunov list
    • 15 g putera
    • limeta