Toggle Navigation

 

Espina

Spanać obavezno dobro operite u hladnoj vodi. Kada je skuvan, bacite vodu u kojoj ste ga kuvali, pa spanać potopite nakratko u hladnu vodu kako bi se ohladio i očuvao predivnu tamno zelenu boju, poput žada. Zatim ga dobro ocedite i istisnite višak vode.

Priprema

Na malo ulja ispržiti začinjenog lososa. U drugom tiganju na ostatku ulja kratko sotirati ranije obarenu i iseckanu šargarepu i spanać sa belim lukom. Bareno povrće kratko propržiti, preliti paradajz pelatom, začiniti i staviti u blender. Usitniti u blenderu i naparviti sos. Servirati lososa na tanjir uz njoke u sosu i prilog od sotirane šaragrepe i spanaća.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 450 g

Energetska vrednost porcije - 520 kcal

Natrijum - 695 mg

Masti - 21 g

Masti (%) - 37 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 96 mg

Belančevine - 38 g

Belančevine (%) - 30 %

Ugljeni hidrati - 43 g

Ugljeni hidrati (%) - 33 %

Vlakna - 7 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 225 g

Energetska vrednost porcije - 260 kcal

Natrijum - 347.5 mg

Masti - 10.5 g

Masti (%) - 18.5 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 48 mg

Belančevine - 19 g

Belančevine (%) - 15 %

Ugljeni hidrati - 21.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 16.5 %

Vlakna - 3.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g lososa
    • 200 g barenog spanaća
    • 200 g barene šargarepe
    • 300 g njoka
    • so
    • biber
    • 1 cen belog luka
    • 150 g barenog mešanog povrća
    • 300 g paradajz pelata