Toggle Navigation

 

Početna /Recepti /Glavno jelo

28.02.2017

Svinjski but sa povrćem u pavlaci

Anis ili komorač je mediteranska začinska biljka izuzetno prijatnog mirisa. Za kulinarsku pripremu potrebno je nožem odrezati stabljike i dno lukovice, odstraniti spoljašnje listove lukovice pa kratko isprati. Listovi se mogu iskoristiti za dekoraciju jela dok se stabljika može dodati prilikom kuvanja supe.

27.02.2017

Carsko meso sa restovanim krompirom

Ruzmarin je kroz istoriju često bio obavijen velom tajastvenosti i svetošću. Grčki i rimski bogovi su opisivani kao veliki obožavaoci ruzmarina. španci poštuju ruzmarin jer je zaklonio Devu Mariju prilikom bega u Egipat.

30.01.2017

Testenina sa žalfijom i ćuretinom

Za začin se koristi svež ili osušen list. Osušeni list koristi se ceo, usitnjen ili mleven. Cvet se koristi manje. Miris je intenzivani sladak, a ukus joj je prijatan, gorak i opor.

30.01.2017

Medeni susam medaljoni

Postoji nekoliko vrsta semenki susama, a to su bele, smeđe ili crne semenke. Semenke kad dostignu zrelost ispadaju iz komuški. Beru se dok još nisu zrele i suše. Semenka je vrlo malena s jedne strane, a s druge strane nutritivno vrlo bogata.

28.02.2017

Piletina sa ruzmarinom

Sveži, suvi listići, kao i cvetovi ruzmarina upotrebljavaju se celi, usitnjeni ili mleveni. Sušen ruzmarin ima plemenitiji miris nego svež, ali za svakodnevnu upotrebu, pogodniji je svež.

26.02.2017

Losos na grilovanom krompiru sa sosom od mirođije

Losos je riba koja živi u morskim, a mresti se u slatkim vodama. Meso mu je intenzivno narandžaste boje i odličan je izvor omega3 masnih kiselina.

30.01.2017

Musaka sa pečenim paprikama

Praziluk se upotrebljava u kulinarstvu kao začin, ali i samostalno kao salata ili prilog. Pri kupovini treba obratiti pažnju na čvrstoću i boju praziluka.

30.01.2017

Losos na krompir salati sa čeri paradajzom

Ružičasto ili narandžastocrveno meso lososa, pripremljeno na različite načine uvek je pravi delikates. Dimljeni file lososa narezan na tanke ploške možete kupiti u vakuumiranom, zamrznutom pakovanju.

30.01.2017

Ananas i piletina

Ananas je tropska biljka sa sočnim, mirisnim plodom oblika velike šišarke.

14.12.2016

Brzi pilav

Pesto, italijanski umak, pravi se od zrna pinije (plodova bora roda Pinus), bosiljka, belog luka i maslinovog ulja.

29.11.2016

Grilovani file i punjeni paradajz

Šampinjoni su jedna od najzastupljenijih vrsta pečuraka u kulinarstvu. Ne samo što imaju karakterističan ukus već imaju i veoma hranljive materije.

29.11.2016

Biftek sa mocarelom, bosiljkom i grilovanim povrćem

Plavi paradajz ili patlidžan (Solanum melongena L.) može biti loptastog, jajolikog ili kruškastog oblika i teži od 50-100 dkg. Od patlidžana se mogu pripremati mnogobrojna i vrlo ukusna jela, kako kuvana, tako i pržena.

07.11.2016

Krmenadle sa punjenim paprikama

Paprika se koristi u mnogim zemljama sveta kao dodatak salatama, varivima, sosovima, pečenjima, dinstanim jelima, kao dekoracija, spremljena za zimnicu...Može se puniti na razne načine ili jesti samostalno, sirova.

14.12.2016

Orada rolnice sa crnim maslinama

Povrće, riba, masline i maslinovo ulje su osnovni elementi mediteranske kuhinje koja, i pored povećanog unosa masti, ima zaštitno dejstvo na kardiovaskularni sistem.

29.11.2016

Ćuretina u sosu od pršute sa sendvičima u slanini

Dimljeni sirevi su sirevi koji su “zadimljeni”. Često su to cheddar ili emmentaler i prave se u obliku kobasice. Uglavnom se dimljeni ukus dobija pomoću hemikalija, a ređe vešanjem sira iznad vatre. Često su dodatno začinjeni biljkama ili biljnim proteinom koji ima ukus šunke.

14.11.2016

Pileći file sa grilovanim povrćem

Patlidžan se uzgaja u Kini i Indiji od 5. veka. Kasnije se proširio na Daleki Istok, a u Europi se pojavio tokom 13. i 14. veka i to u Španiji.

07.11.2016

Senf kare u sosu

Prvi pisani zapis u kojem se spominje gorušica potiče pre 5000 godina, a spominje se i u Novom zavetu u kojem se kraljevstvo nebesko upoređuje sa semenkama gorušice. Tim su se začinom služili i Grci i Rimljani. A ovi potonji prvi su pripremili pastu od semenki - senf na bazi vinskog mošta čija receptura potiče iz 1. veka.

07.11.2016

Biftek rolnice sa spanaćem i sosom

Blitva se upotrebljava za pripremu raznih jela i salata, a najbolje ide kao prilog uz morske specijalitete.