Toggle Navigation

 

Senf kare u sosu

Prvi pisani zapis u kojem se spominje gorušica potiče pre 5000 godina, a spominje se i u Novom zavetu u kojem se kraljevstvo nebesko upoređuje sa semenkama gorušice. Tim su se začinom služili i Grci i Rimljani. A ovi potonji prvi su pripremili pastu od semenki - senf na bazi vinskog mošta čija receptura potiče iz 1. veka.

Priprema

Meso iseći, premazati senfom sa jedne strane i ostaviti da stoji sat vremena.

Krompir staviti u vatrostalnu posudu, začiniti, dodati puter i peći u zagrejanoj rerni na 200*C, 30-ak minuta.

U brašno staviti onu stranu mesa koja nije premazana senfom.

Na zagrejanom ulju ispeći prvo brašnjavu stranu.

Okrenuti meso, dodati paradajz pire, naliti bujonom i malo prokuvati.

Staviti naseckane pečurke i još malo prokuvati.

Servirati kare u sosu uz pečeni krompir.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 450 g

Energetska vrednost porcije - 450 kcal

Belančevine - 33 g

Belančevine (%) - 29 %

Masti (%) - 24 %

Masti (%) - 47 %

Monoenoic - 8 mg

Holesterol - 94 mg

Ugljeni hidrati (%) - 28 %

Vlakna - 24 g

Hlorid - 1333 mg

Vlakna - 5 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 225 g

Energetska vrednost porcije - 225 kcal

Belančevine - 16.5 g

Belančevine (%) - 14.5 %

Masti (%) - 12 %

Masti (%) - 23.5 %

Monoenoic - 4 mg

Holesterol - 47 mg

Ugljeni hidrati (%) - 14 %

Vlakna - 12 g

Hlorid - 666.5 mg

Vlakna - 2.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

45 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 600 g svinjskog karea
    • 3 kašike paradajz pirea
    • 2 kašike senfa
    • 200 ml bujona
    • 250 g šampinjona
    • 1 kašika brašna
    • 2 čena belog luka
    • dodatak jelu
    • so,
    • biber
    • 600 g mladog krompira
    • 2 kašike ulja
    • 20 g putera