Toggle Navigation

 

Majas kare

Ime ovog specijaliteta, kao i namirnice neophodne za njegovu pripremu asociraju na meksičku kuhinju, koja je poznata po živim bojama, mnogobrojnim začinima i jakim ukusima. Pripremite, probajte i na kraju ako želite prilagodite svom ukusu.

Priprema

Na delu zagrejanog ulja kratko propržiti začinjene krmenadle, a zatim ih staviti u vatrostalnu činiju. Na drugoj polovini ulja propržiti iseckan crni i beli luk, dodati isečen paradajz, malo propržiti, dodati kečap, paradajz pire, kukuruz šećerac i začine. Promešati i sipati preko krmenadli. Zapeći 20-ak minuta u zagrejanoj rerni na 200 *C. Krmenadle sa povrćem servirati uz prilog od barenog pirinča.
Kukuruz šećerac je još jedna namirnica koja može obogatiti našu ishranu i učiniti je raznolikijom. Skrob je sastojak koji je najviše zastupljen u zrnu kukuruza (73%) i predstavlja važan izvor energije. Ostali ugljenihidrati su jednostavni šećeri: glukoza, saharoza i fruktoza.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 470 g

Energetska vrednost porcije - 520 kcal

Natrijum - 1100 mg

Masti - 22 g

Masti (%) - 36 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 67 mg

Belančevine - 30 g

Belančevine (%) - 22 %

Ugljeni hidrati - 56 g

Ugljeni hidrati (%) - 42 %

Vlakna - 5 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 235 g

Energetska vrednost porcije - 260 kcal

Natrijum - 550 mg

Masti - 11 g

Masti (%) - 18 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 33.5 mg

Belančevine - 15 g

Belančevine (%) - 11 %

Ugljeni hidrati - 28 g

Ugljeni hidrati (%) - 21 %

Vlakna - 2.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

45 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g svinjskog karea
    • 3 kašike ulja
    • 150 g crnog luka
    • 2 cena belog luka
    • 300 g oljuštenog paradajza
    • so
    • biber
    • 40 ml kečapa
    • 30 g paradajz pirea
    • 400 g kukuruza šećerca
    • peršunov list
    • 400 g barenog pirinča