Toggle Navigation

 

Orada rolnice sa crnim maslinama

Povrće, riba, masline i maslinovo ulje su osnovni elementi mediteranske kuhinje koja, i pored povećanog unosa masti, ima zaštitno dejstvo na kardiovaskularni sistem.

Priprema

Masline sa uljem izmiksati u blenderu dok se ne dobije fini kremasti namaz.

Orade izfiletirati, začiniti, premazati namazom od maslina, urolovati, staviti u nauljenu tepsiju i ispeći u rerni zagrejanoj na 200*C, 20-ak minuta.

Na ulju propržiti naseckani beli luk, dodati polovine čeri paradajza, pirinač i naseckani peršunov list.

Servirati rolnice orade na tanjir uz prilog od riže.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 315 g

Energetska vrednost porcije - 430 kcal

Belančevine - 31 g

Belančevine (%) - 29 %

Masti - 26 g

Masti (%) - 54 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 90 mg

Ugljeni hidrati - 19 g

Ugljeni hidrati (%) - 17 %

Natrijum - 605 mg

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 157.5 g

Energetska vrednost porcije - 215 kcal

Belančevine - 15.5 g

Belančevine (%) - 14.5 %

Masti - 13 g

Masti (%) - 27 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 45 mg

Ugljeni hidrati - 9.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 8.5 %

Natrijum - 302.5 mg

Vlakna - 1 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Namaz:
    • 100 g crnih maslina
    • 2 kašike maslinovog ulja
  • Ostali sastojci:
    • 800 g orade
    • 3 kašike maslinovog ulja
    • 250 g čeri paradajza
    • 50 g crnih maslina
    • peršunov list
    • 2 čena belog luka
    • so,
    • biber
    • 200 g barenog pirinča
Ključne reči:
orada pirinač crne masline