Toggle Navigation

 

Testenina sa žalfijom i ćuretinom

Za začin se koristi svež ili osušen list. Osušeni list koristi se ceo, usitnjen ili mleven. Cvet se koristi manje. Miris je intenzivani sladak, a ukus joj je prijatan, gorak i opor.

Priprema

U manjoj šerpi izmešati krem sir i brašno dok ne postane glatko.

Postepno dodavati bujon, začiniti i ostaviti sa strane. Iseckati i posoliti ćuretinu.

U tiganju zagrejati ulje, dodati ćuretinu, iseckane šampinjone, praziluk i beli luk. Pržiti uz mešanje oko 3 minuta ili dok ćuretina ne postane ružičasta.

Uliti smesu sa sirom u ćuretinui uz mešanje kuvati dok se ne zgusne.

Servirati barenu testeninu u tanjir, preliti pripremljenim saftom i posuti suvim listićima žalfije. 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 320 g

Energetska vrednost porcije - 325 kcal

Belančevine - 21 g

Belančevine - 26 g

Masti - 15 g

Masti (%) - 42 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 33 mg

Ugljeni hidrati - 25 g

Ugljeni hidrati (%) - 32 %

Natrijum - 479 mg

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 160 g

Energetska vrednost porcije - 162.5 kcal

Belančevine - 10.5 g

Belančevine - 13 g

Masti - 7.5 g

Masti (%) - 21 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 16.5 mg

Ugljeni hidrati - 12.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 16 %

Natrijum - 239.5 mg

Vlakna - 2 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

25 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 400 g barene testenine
    • 200 g ćurećeg belog mesa
    • 80 g sitnog sira
    • 2 kašičice brašna
    • 60 g pilećeg bujona
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • suva žalfija
    • biber
    • so,
    • 200 g šampinjona
    • 2 praziluka
    • 1 čen belog luka