Toggle Navigation

 

Ćuretina na mediteranski način

Ovaj specijalitet, kao i druga jela mediteranske kuhinje, karakteriše intenzivna aroma i bogatstvo boja. Mnogobrojni dokazi potvrđuju da, iako sadrži visok procenat masnoće, kako su u pitanju zdrave nezasićene masnoće poreklom iz maslina i maslinovog ulja, mediteranska kuhinja ima pozitivan efekat na kardiovaskularni sistem.

Priprema

Ćuretinu iseći na kockice, posoliti, pobiberiti i propržiti na maslinovom ulju. Dodati masline, čeri paradajz i začiniti origanom, bosiljkom i majoranom. Promešati, dodati prethodno obarenu testeninu i servirati na tanjir. Posuti iseckanim peršunovim listom.
Bosiljak, osim što kao začin daje jelu karakterističan ukus, odlična je zamena za so, pa način ishrane u kojem umesto soli koristimo začinsko bilje posredno deluje i na snižavanje visokog krvnog pritiska, ali i uklanjanje celulita. Bosiljak, takođe, podstiče apetit i povoljno utiče na varenje i ravnotežu crevne flore.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 340 g

Energetska vrednost porcije - 530 kcal

Natrijum - 945 mg

Masti - 31 g

Masti (%) - 53 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 65 mg

Belančevine - 29 g

Belančevine (%) - 22 %

Ugljeni hidrati - 32 g

Ugljeni hidrati (%) - 25 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 170 g

Energetska vrednost porcije - 265 kcal

Natrijum - 472.5 mg

Masti - 15.5 g

Masti (%) - 26.5 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 32.5 mg

Belančevine - 14.5 g

Belančevine (%) - 11 %

Ugljeni hidrati - 16 g

Ugljeni hidrati (%) - 12.5 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g barene testenine
    • 400 g ćurećeg belog mesa
    • 150 g maslina punjenih paprikom
    • 150 g čeri paradajza
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • origano
    • bosiljak
    • majoran
    • so
    • biber
    • peršunov list