Toggle Navigation

 

Dvobojni rižoto

Ovako pripremljen rižoto može da se posluži samostalno, za laganu večeru, kada je potrebno uneti lako svarljiv obrok manje energetske vrednosti. Rižoto može da se servira i kao ukusan prilog, uz glavni mesni obrok.

Priprema

U tiganju, na maloj količini ulja, propržiti sitno sečen beli luk. Dodati usitnjen pelat i kuvati nekoliko minuta. U masu dodati začine i polovinu skuvanog pirinča. Kratko dinstati pa dodati polovinu parmezana i sve sjediniti. U drugom tiganju, na preostalom ulju, pržiti sitno sečen praziluk i dodati isečene tikvice. Začiniti i dinstati nekoliko minuta. Tada dodati preostali pirinač, začiniti, dodati ostatak parmezana i sve dobro sjediniti. Podmazati kalup pa prvo sipati crveni rižoto, a preko njega zeleni. Lagano istresti na tanjir, dekorisati i služiti dok je još toplo.
Osim likopena, veoma značajnog fitonutrijenta, u paradajzu su ”upakovani” i ”klasični” nutrijenti od ogromne koristi za naše zdravlje: vitamin C i vitamin A, odnosno karotenoidi (posebno je značajan beta-karoten). Tu su, naravno, i vlakna, kalijum, niacin, vitamin B6 i folati, naročito važni za kardiovaskularno zdravlje.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 320 g

Energetska vrednost porcije - 280 kcal

Natrijum - 300 mg

Masti - 8 g

Masti (%) - 32 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 7 mg

Belančevine - 9 g

Belančevine (%) - 12 %

Ugljeni hidrati - 40 g

Ugljeni hidrati (%) - 56 %

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 160 g

Energetska vrednost porcije - 140 kcal

Natrijum - 150 mg

Masti - 4 g

Masti (%) - 16 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 3.5 mg

Belančevine - 4.5 g

Belančevine (%) - 6 %

Ugljeni hidrati - 20 g

Ugljeni hidrati (%) - 28 %

Vlakna - 2 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g kuvanog pirinča
    • 200 g paradajz pelata
    • 1 tikvica
    • 2 kašike ulja
    • 1 praziluk
    • 30 g parmezana
    • 2 cena belog luka
    • peršun
    • bosiljak