Toggle Navigation

 

Lignje i salata od riže (posno)

Većina osoba zna da neke namirnice kao što su iznutrice, meso divljači i svinjsko i jagnjeće meso, zbog visokog sadržaja holesterola, treba izbegavati u ishrani. Međutim, morski plodovi, poput kozica, škampa, jastoga i lignji takođe imaju visok sadržaj holesterola te se ne preporučuju osobama koje boluju od dijabetesa, povišenih vrednosti masnoća u krvi i ateroskleroze.

Priprema

Lignje otvoriti, blago ih zaseći i ispeći na delu zagrejanog ulja. Pred kraj pečenja lignje naliti belim vinom i još malo kuvati (dok alkohol ne ispari). Na preostalom ulju propržiti na žilijen isečenu šargarepu i beli luk, a zatim dodati barenu rižu (pirinač) i promešati. Servirati toplu salatu od riže na tanjir, dodati gotove lignje i poslužiti toplo.

Lignja je najbrojniji i najpoznatiji predstavnik glavonožaca. U kulinarstvu se lignje najčešće prže i peku, dok je velike primerke najbolje kuvati. Mogu se puniti različitim nadevima, peći na žaru ili dinstati u vinu. Takođe se i konzerviraju. Marnirane se mogu spremiti kao hladno predjelo.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 430 g

Energetska vrednost porcije - 495 kcal

Natrijum - 480 mg

Masti - 14 g

Masti (%) - 26 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 466 mg

Belančevine - 36 g

Belančevine (%) - 30 %

Ugljeni hidrati - 51 g

Ugljeni hidrati (%) - 44 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 215 g

Energetska vrednost porcije - 247.5 kcal

Natrijum - 240 mg

Masti - 7 g

Masti (%) - 13 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 233 mg

Belančevine - 18 g

Belančevine (%) - 15 %

Ugljeni hidrati - 25.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 22 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 800 g lignji
    • 200 g šargarepa
    • 80 ml belog vina
    • so
    • biber
    • 2 cena belog luka
    • 3 kašike ulja
    • 600 g barenog pirinča