Toggle Navigation

 

Testenina u šampinjonima i piletini

Šampinjoni su po sadržaju belančevina jedna od najbogatijih vrsta pečuraka. Od ugljenih hidrata u šampinjonima nalazimo glukan, inulin i pektinske materije, a potrebno je spomenuti da ne sadrže ni saharozu ni skrob, pa su stoga vrlo pogodni za osobe obolele od dijabetesa.

Plativoo
Priprema

Na ulju propržiti isečene šampinjone i piletinu. Dodati iseckanu papriku, začiniti i kratko prodinstati. Kada je jelo gotovo dodati pavlaku, promešati, skloniti sa vatre i sipati majonez. Barenu testeninu staviti u piletinu, lagano promešati, servirati i posuti krupnije usitnjenim bademom
Poznato je da povećan sadržaj masnoće u hrani ne pogoduje osobama sa oboljenjima kardivaskularnog sistema i povišenim vrednostima masnoća u krvi. Međutim, treba skrenuti pažnju da postoje i druge hronične bolesti poput oboljenja žučne kese kod kojih ishrana bogata masnoćama može dovesti do pogoršanja zdravstvenog stanja i kojima se takođe preporučuje ishrana s manje masnoća.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 400 g

Energetska vrednost porcije - 500 kcal

Natrijum - 580 mg

Masti - 26 g

Masti (%) - 46 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 61 mg

Belančevine - 34 g

Belančevine (%) - 27 %

Ugljeni hidrati - 33 g

Ugljeni hidrati (%) - 27 %

Vlakna - 5 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 200 g

Energetska vrednost porcije - 250 kcal

Natrijum - 290 mg

Masti - 13 g

Masti (%) - 23 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 30.5 mg

Belančevine - 17 g

Belančevine (%) - 13.5 %

Ugljeni hidrati - 16.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 13.5 %

Vlakna - 2.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 400 g pilećeg belog mesa
    • 300 g šampinjona
    • 200 g paprike (crvena i zelena)
    • 50 g usitnjenog badema
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • so
    • biber
    • bosiljak
    • 150 ml kisele pavlake
    • 80 g majoneza bez jaja
    • 400 g barene testenine