Toggle Navigation

 

Lignje punjene povrćem u soja sosu

Zahvaljujući svom obliku, lignje su pogodne za punjenje različitim nadevima – krakovima, očišćenim repovima škampa, šunkom, pirinčem, povrćem. Veće punjene lignje mogu se kuvati i poslužiti hladne, a manje se mogu ispeći na ulju, pa zatim prodinstati u njihovom soku s dodatkom belog vina ili soja sosa i začina.

Priprema

šargarepu, tikvice i praziluk iseći na tanke štapiće. Očišćene lignje napuniti iseckanim povrćem, zatvoriti čačkalicama i ispeći ih u tiganju na maslinovom ulju.  Kada porumene sa svih strana u tiganj dodati soja sos u kojem je prethodno razmućen gustin. Promešati i doliti malo vode da bi se dobio sos željene gustine, a potom pobiberiti, posoliti po ukusu ( soja sos je svakako slan te ne treba preterivati sa solju) i kuvati još nekoliko minuta. Na tanjir servirati kuvani pirinač i punjene lignje, te preliti sosom od kuvanja. Jelo dekorisati kriškama limuna i poslužiti.
Morski plodovi se, prema piramidi pravilne ishrane, takođe ubrajaju u grupu mesa, zajedno sa svim vrstama riba. Njihovo meso važan je izvor belančevina visoke biološke vrednosti i lako je svarljivo. Lignje sadrže mali procenat ukupne i zasićene masti, ali imaju veliku količinu holesterola.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 530 g

Energetska vrednost porcije - 495 kcal

Natrijum - 920 mg

Masti - 11 g

Masti (%) - 20 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 470 mg

Belančevine - 38 g

Belančevine (%) - 31 %

Ugljeni hidrati - 60 g

Ugljeni hidrati (%) - 49 %

Vlakna - 5 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 265 g

Energetska vrednost porcije - 247.5 kcal

Natrijum - 460 mg

Masti - 5.5 g

Masti (%) - 10 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 235 mg

Belančevine - 19 g

Belančevine (%) - 15.5 %

Ugljeni hidrati - 30 g

Ugljeni hidrati (%) - 24.5 %

Vlakna - 2.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 800 g očišćenih lignji
    • 200 g šargarepe
    • 300 g tikvica
    • 150 g praziluka
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • so
    • biber
    • 30 ml soja sosa
    • 20 g gustina
    • 600 g kuvanog pirinča