Toggle Navigation

 

Jadranski ražnjići

Lignje se kupuju sveže ili zamrznute, neočišćene ili očišćene, cele ili nasečene na kolutove. Mogu biti različite veličine, kvaliteta i porekla

Priprema

Lignje očistiti i ostaviti da se ocede. Filete oslića iseći na komade 3 x 3 cm. Tikvice iseći na kolutove širine 1 cm. Praziluk iseći na komade. Čeri paradajz oprati. Namirnice naizmenično nizati na drvene ražnjiće, posoliti i posuti seckanim bosiljkom. Na umereno zagrejanom ulju lagano ispržiti pripremljene ražnjiće sa svih strana. Gotove ražnjiće složiti na opranu rukolu ili na iskidane listove zelene salate. Tanjir dekorisati kriškama limuna a uz jelo servirati raženi hleb.

Meso ribe treba pripremiti pre nego što se ispeče. Prvo se prosuši, a potom se sa svih strana poprska limunovim sokom. Na taj način vezuje se miris ribe, a meso ostaje čvrsto i belo. Po površini ribe treba lagano utrljavati so i začine.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 505 g

Energetska vrednost porcije - 470 kcal

Natrijum - 850 mg

Masti - 11 g

Masti (%) - 20 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 220 mg

Belančevine - 38 g

Belančevine (%) - 32 %

Ugljeni hidrati - 56 g

Ugljeni hidrati (%) - 48 %

Vlakna - 13 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 252.5 g

Energetska vrednost porcije - 235 kcal

Natrijum - 425 mg

Masti - 5.5 g

Masti (%) - 10 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 110 mg

Belančevine - 19 g

Belančevine (%) - 16 %

Ugljeni hidrati - 28 g

Ugljeni hidrati (%) - 24 %

Vlakna - 6.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 300 g lignji
    • 400 g fileta oslića
    • 300 g tikvica
    • 200 g čeri paradajza
    • 150 g praziluka
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • so
    • biber
    • bosiljak
    • 1 limun
    • 400 g raženog hleba