Toggle Navigation

 

Frigane lignje

Morski plodovi su, kao i ribe, bogati belančevina, imaju nizak sadržaj masti i malu energetsku vrednost. Lignje, račići i rakovi, pak, imaju veoma visok sadržaj holesterola i zato ih treba konzumirati povremeno i sa merom

Plativoo
Priprema

Lignje očistiti i iseći na prstenove. Dobro osušiti u krpi, posoliti i uvaljati u brašno. Otresti višak brašna pa na vrelom ulju ispržiti lignje. Gotove lignje izvaditi na tanjir sa papirnom salvetom da bi se upio višak ulja. Za to vreme skuvati krompir, malo ga ohladiti i iseći na kolutove. Staviti krompir u dublju činiju, dodati crni luk isečen na rebarca i papriku isečenu na štapiće, a zatim začine, sirće, peršun i kukuruz, pa sve lagano izmešati. Na tanjir sipati krompir salatu, a sa strane garnirati frigane lignje. Servirati uz krišku crnog hleba. Dekorisati limunom i peršunom.

S obzirom na veoma kratko vreme pripreme, veoma su popularni kolutovi liganja uvaljani u brašno, pa zatim prženi u dubokom ulju. Međutim, cele očišćene lignje mogu se peći i na roštilju. Za salatu od liganja cele lignje se skuvaju, a zatim iseku po želji.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 445 g

Energetska vrednost porcije - 515 kcal

Natrijum - 700 mg

Masti - 11 g

Masti (%) - 19 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 350 mg

Belančevine - 35 g

Belančevine (%) - 27 %

Ugljeni hidrati - 72 g

Ugljeni hidrati (%) - 54 %

Vlakna - 10 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 222.5 g

Energetska vrednost porcije - 257.5 kcal

Natrijum - 350 mg

Masti - 5.5 g

Masti (%) - 9.5 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 175 mg

Belančevine - 17.5 g

Belančevine (%) - 13.5 %

Ugljeni hidrati - 36 g

Ugljeni hidrati (%) - 27 %

Vlakna - 5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g očišćenih lignji
    • 40 g brašna
    • so
    • 1 limun
    • 2 supene kašike ulja
    • 500 g kuvanog krompira
    • 1 glavica crnog luka
    • peršun
    • 30 ml sirćeta
    • 1 paprika
    • 200 g kuvanog kukuruza šećerca
    • 200 g crnog hleba