Toggle Navigation

 

Česnica (posno)

Božićni kolač - česnica, može da se pravi u slanoj i slatkoj varijanti, od kiselog testa ili domaćih kora. Svaka domaćica koristi onaj recept koji se kroz porodične običaje prenosio s kolena na koleno. Ovaj kolač dobio je ime po reči čest (deo), zato što se za Božić lomi, odnosno seče na delove. Vojvođanska česnica priprema se kao slatka pita sa orasima.

Priprema

Kore za pitu iseći prema veličini pleha. Ređati dve do tri kore jednu preko druge, poprskati uljem i puniti smesom od mlevenih oraha, suvog grožđa, meda i malo šećera.

Ponavljati postupak dok se ne potroše i smesa i kore.

Odgore pokriti sa dve kore, poprskati uljem i iseći na kocke.

Peći u rerni zagrejanoj na 200*C oko 20 minuta.

Skuvati sirup od vode, šećera i soka od limuna i preliti toplu česnicu.

Ohladiti i poslužiti.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 85 g

Energetska vrednost porcije - 300 kcal

Natrijum - 100 mg

Masti - 12 g

Masti (%) - 49 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 5 %

Ugljeni hidrati - 35 g

Ugljeni hidrati (%) - 46 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 42.5 g

Energetska vrednost porcije - 150 kcal

Natrijum - 50 mg

Masti - 6 g

Masti (%) - 24.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 2.5 %

Ugljeni hidrati - 17.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 23 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

20

Vreme pripreme

40 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 500 g tankih kora za pitu
    • 350 g mlevenih oraha
    • 50 g suvog grožda
    • 50 g meda
    • 500 g šećera
    • 150 ml ulja
    • sok od 1 limuna\n