Toggle Navigation

 

Vegetarijanski urnebes

Jednostavno rečeno, pasulj je sa nutritivnog stanovišta super hrana. Smeđi, beli ili crveni, jedan je od najboljih biljnih izvora proteina. Siromašan je energijom, mastima i natrijumom, a ujedno odličan izvor gvožđa, bakra, mangana i fosfora. Sušenjem zrno ne gubi svoje hranljive sastojke.

Priprema

Staviti u blender krompir isečen na kocke i dodati pasulj, beli luk, kečap, maslinovo ulje i tucanu papriku.

Sastojke usitniti u blenderu i servirati u činije.

Doručak poslužiti uz crni hleb i sok od ceđenih pomorandži.

 

Konzervisani pasulj se ne razlikuje po hranljivoj vrednosti od kuvanog pasulja koji pripremaju same domaćice, jer je postupak pripreme sličan. Ostale vrste povrća značajno gube na kvalitetu primenom visokih temperatura postupkom pasterizacije i sterilizacije.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 475 g

Energetska vrednost porcije - 555 kcal

Natrijum - 960 mg

Masti - 9 g

Masti (%) - 15 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 20 g

Belančevine (%) - 14 %

Ugljeni hidrati - 99 g

Ugljeni hidrati (%) - 71 %

Vlakna - 13 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 237.5 g

Energetska vrednost porcije - 277.5 kcal

Natrijum - 480 mg

Masti - 4.5 g

Masti (%) - 7.5 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 10 g

Belančevine (%) - 7 %

Ugljeni hidrati - 49.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 35.5 %

Vlakna - 6.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 300 g kuvanog krompira
    • 300 g kuvanog crvenog pasulja
    • 2 cena belog luka
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 50 ml ljutog kečapa
    • 400 g crnog hleba
    • 800 ml soka od ceđenih pomorandži