Toggle Navigation

 

Pikantna pašteta od sardina

Jogurt je fermentirani mlečni napitak koji se proizvodi dodavanjem živih bakterijskih kultura mleku, koje prouzrokuju promenu mlečnog šećera (laktoze) u mlečnu kiselinu. Ovaj proces daje jogurtu osvežavajuću kiselost i jedinstvenu zgusnutu teksturu, zbog koje je i dobio ovaj naziv (na turskom jeziku yoghurmak znači ”zgusnut”).

Priprema

Sardinu ocediti od ulja i staviti u blender.

Dodati crni luk i kisele krastavce.

Usitniti sastojke, a zatim dodati i kiselu pavlaku, senf, tucanu papriku, posoliti, pobiberiti i ponovo usitniti u blenderu dok se ne dobije pašteta.

Pikantnu paštetu od sardina serviratu u činijicu i poslužiti uz tost hleb i šolju jogurta.

 

Jogurt nije samo odlična hranljiva namirnica dostupna tokom cele godine, već i napitak koji može da produži život i ojača imunitet. Zato treba da bude svakodnevno u ishrani, naročito starijih osoba i osoba sa oslabljenim imunološkim sistemom.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 430 g

Energetska vrednost porcije - 530 kcal

Natrijum - 1400 mg

Masti - 15 g

Masti (%) - 25 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 105 mg

Belančevine - 30 g

Belančevine (%) - 23 %

Ugljeni hidrati - 68 g

Ugljeni hidrati (%) - 52 %

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 215 g

Energetska vrednost porcije - 265 kcal

Natrijum - 700 mg

Masti - 7.5 g

Masti (%) - 12.5 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 52.5 mg

Belančevine - 15 g

Belančevine (%) - 11.5 %

Ugljeni hidrati - 34 g

Ugljeni hidrati (%) - 26 %

Vlakna - 2 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

10 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 2 konzerve sardina
    • 1 glavica crnog luka
    • 150 g kiselih krastavaca
    • tucana paprika
    • senf
    • so
    • biber
    • 50 g kisele pavlake
    • 300 g tost hleba
    • 800 ml jogurta od obranog mleka - napitak