Toggle Navigation

 

Sardinija špagete

Zabluda je da je mediteranska kuhinja nemasna i zato zdrava. Naime, prosečni Italijan dnevno hranom unese 35-40 % masnoća, ali, za razliku od kontinentalne, u mediteranskoj kuhinji nema putera, svinjske masti i drugih izvora aterogenih zasićenih masnih kiselina, već se uglavnom koristi maslinovo ulje, kao što je slučaj i u ovom obroku.

Priprema

Luk iseckati i prodinstati na maslinovom ulju. Dodati iseckane crne masline, kikiriki, posoliti, pobiberiti i posuti bosiljkom. Kuvati umak par minuta i dodati oceđene sardine. špagete staviti na tanjir i preliti umakom od sardina. Poprskati sokom od limuna i ukrasiti listićima bosiljka.
U okviru preporuka za pravilnu ishranu, sardina u konzervi ima izuzetno važno mesto, jer tokom procesa konzerviranja ne dolazi do gubitka hranljivih materija zbog termostabilnosti namirnice.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 310 g

Energetska vrednost porcije - 550 kcal

Natrijum - 510 mg

Masti - 25 g

Masti (%) - 40 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 89 mg

Belančevine - 30 g

Belančevine (%) - 21 %

Ugljeni hidrati - 55 g

Ugljeni hidrati (%) - 39 %

Vlakna - 5 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 155 g

Energetska vrednost porcije - 275 kcal

Natrijum - 255 mg

Masti - 12.5 g

Masti (%) - 20 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 44.5 mg

Belančevine - 15 g

Belančevine (%) - 10.5 %

Ugljeni hidrati - 27.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 19.5 %

Vlakna - 2.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g barenih špageta
    • 250 g sardina iz konzerve
    • 200 g crnog luka
    • 1 kašika maslinovog ulja
    • 100 g kikirikija
    • 20 g crnih maslina
    • sok od jednog limuna
    • bosiljak
    • so
    • biber