Toggle Navigation

 

Parmezano špagete

Testenina ili pasta, kako je nazivaju italijani, postoji u različitim varijantama. Jedna od najpoznatijih su špagete, što bukvalno prevedeno znači „konopčići“. Špagete se prodaju u različitim debljinama (razvrstane po brojevima) i različitih su dužina.

Priprema

Zagrejati puter, dodati šampinjone i barene špagete, posoliti i lagano sve sjediniti. Posuti polovinom parmezana, promešati, servirati na tanjir, posuti ostatkom parmezana i iseckanim peršunovim listom.
Sadržaj masti u ovom obroku je iznad preporučenih vrednosti. Posebno je povećan udeo zasićenih masnih kiselina u ukupnom energetskom unosu, što ima nepovoljno dejstvo na kardiovaskularni sistem. Upotrebom maslinovog ulja umesto putera možete popraviti odnos zasićenih i nezasićenih masnih kiselina i pripremiti nutritivno kvalitetniji obrok.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 305 g

Energetska vrednost porcije - 465 kcal

Natrijum - 980 mg

Masti - 20 g

Masti (%) - 39 %

Zasićene masti - 11 g

Holesterol - 57 mg

Belančevine - 25 g

Belančevine (%) - 22 %

Ugljeni hidrati - 45 g

Ugljeni hidrati (%) - 39 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 152.5 g

Energetska vrednost porcije - 232.5 kcal

Natrijum - 490 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 19.5 %

Zasićene masti - 5.5 g

Holesterol - 28.5 mg

Belančevine - 12.5 g

Belančevine (%) - 11 %

Ugljeni hidrati - 22.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 19.5 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g kuvanih špageta
    • 180 g parmezana
    • 30 g putera
    • so
    • peršunov list
    • 100 g mariniranih šampinjona