Toggle Navigation

 

Špagete ”Kuhinjica”

Dagnje i meso racica su dobri izvori vitamina D i vitamin B12. Odlikuje ih visok sadržaj holesterola, ali i bogatstvo omega-3 masnih kiselina zbog kojih se smatra da imaju znacajne koristi za kardiovaskularno zdravlje.

Priprema

Na zagrejanom ulju prodinstati beli luk, dagnje i račiće, pa posle nekoliko minuta dodati oprane i krupno isečene pečurke. Podliti belim vinom i kuvati dok se ne ukuva. Dodati čeri paradajz, pavlaku i začiniti. Kuvati dva minuta, a za to vreme skuvati špagete, ocediti, sipati u tanjir i preliti gotovim sosom.

Bukovače pre upotrebe treba brzo oprati u tekućoj vodi. Ne treba ih ljuštiti, jer se u kori klobuka nalazi veći deo aromatičnih sastojaka. Klobuci se seckaju ili cepkaju po želji, dok je stručak nešto tvrđi od klobuka i treba ga sitnije iseći da bi se lakše skuvao.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 410 g

Energetska vrednost porcije - 540 kcal

Natrijum - 700 mg

Masti - 12 g

Masti (%) - 20 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 50 mg

Belančevine - 26 g

Belančevine (%) - 19 %

Ugljeni hidrati - 80 g

Ugljeni hidrati (%) - 61 %

Vlakna - 6 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 205 g

Energetska vrednost porcije - 270 kcal

Natrijum - 350 mg

Masti - 6 g

Masti (%) - 10 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 25 mg

Belančevine - 13 g

Belančevine (%) - 9.5 %

Ugljeni hidrati - 40 g

Ugljeni hidrati (%) - 30.5 %

Vlakna - 3 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 350 g špageta
    • 200 g dagnji
    • 300 g bukovače
    • 150 g repova račića
    • 200 g čeri paradajza
    • 200 ml biljne pavlake
    • so
    • peršun
    • 1 kašika ulja
    • 100 ml belog vina
Ključne reči:
špagete dagnje bukovace