Toggle Navigation

 

Škampi špagete

Morski plodovi su, prema pirimidi pravilne ishrane, takođe u grupi mesa, zajedno sa svim vrstama riba. Njihovo meso je važan izvor belančevina visoke biološke vrednosti i lako je svarljivo. Škampi imaju mali postotak ukupnih i zasićenih masnoća, ali sadrže veliku količinu holesterola.

Priprema

Na zagrejanom maslinovom ulju propržiti iseckan praziluk, dodati isečenu papriku, škampe i naseckan beli luk. Začiniti, dodati soja sos, vino i čili sos. Kuvati oko 5 minuta, promešati, dodati integralne špagete i posuti bademima. Servirati na tanjir , dekorisati i poslužiti.
Poznato je da prevelik unos natrijuma, kod osetljivih osoba, dovodi do povećanja krvnog pritiska. Osobe sa visokim krvnim pritiskom strogo moraju da vode računa o upotrebi soli tokom pripreme ovog jela, jer jedna porcija već sadrži oko polovine dnevno preporučene količine natrijuma.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 400 g

Energetska vrednost porcije - 535 kcal

Natrijum - 1225 mg

Masti - 20 g

Masti (%) - 33 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 152 mg

Belančevine - 33 g

Belančevine (%) - 24 %

Ugljeni hidrati - 53 g

Ugljeni hidrati (%) - 43 %

Vlakna - 6 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 200 g

Energetska vrednost porcije - 267.5 kcal

Natrijum - 612.5 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 16.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 76 mg

Belančevine - 16.5 g

Belančevine (%) - 12 %

Ugljeni hidrati - 26.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 21.5 %

Vlakna - 3 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g integralnih špageta
    • 400 g škampa
    • 3 kašike maslinovog ulja
    • 200 g crvene paprike
    • 150 g praziluka
    • 2 cena belog luka
    • 4 kašike soja sosa
    • 80 ml belog vina
    • 50 g proprženih usitnjenih badema
    • so
    • biber
    • čili sos